Sari la conținut

Oamenii ascund boala pentru a evita lipsa de la locul de muncă, pierderea vacanțelor sau socializarea

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
gripa

Oamenii ascund boala pentru a evita lipsa de la locul de muncă. Un număr îngrijorător de persoane care suferă de boli infecțioase își ascund boala pentru a evita lipsa de la serviciu, călătorii sau evenimente sociale, arată o nouă cercetare.

Aproximativ trei din patru persoane (75%) fie au ascuns o boală infecțioasă celorlalți cel puțin o dată, fie ar putea să o facă în viitor. Acești oameni au raportat că s-au îmbarcat în avioane, merg la întâlniri și s-au implicat în alte activități sociale în timp ce erau bolnavi, fără să țină seama de riscul de infecție pe care îl prezentau pentru alții, potrivit unui raport publicat recent în revista Psychological Science.

Mai mult de trei din cinci persoane din asistența medicală (61%) au declarat că au ascuns o boală infecțioasă, arată rezultatele. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o diferență între modul în care oamenii se comportă de fapt atunci când sunt bolnavi și modul în care cred că ar acționa.

Mulți oameni ascund boala pentru a evita lipsa de la locul de muncă, pierderea vacanțelor sau socializarea

„Oamenii sănătoși au prognozat că este puțin probabil să ascundă boli dăunătoare – cele care se răspândesc ușor și au simptome severe –, dar persoanele bolnave activ au raportat niveluri ridicate de ascundere a bolii, indiferent de cât de dăunătoare a fost boala lor pentru alții”, a spus cercetătorul principal Wilson Merrell, doctorand de la Universitatea din Michigan.

  • Într-o parte a studiului, cercetătorii au recrutat peste 900 de participanți în campusul Universității din Michigan, inclusiv aproximativ 400 de angajați din domeniul sănătății. Participanții la studiu au fost întrebați în câte zile au simțit simptome de boli infecțioase de la începutul pandemiei în martie 2020, precum și dacă și-au ascuns boala de ceilalți.

Peste 70% au raportat că și-au acoperit simptomele. Mulți au spus că au făcut acest lucru pentru că o boală ar intra în conflict cu planurile sociale, în timp ce un mic procent au spus că au făcut acest lucru din cauza lipsei de concediu plătit.

  • O altă etapă a studiului a implicat un sondaj online pe 900 de persoane, dintre care unele erau bolnave activ. Participanții au fost rugați să evalueze transmisibilitatea bolii lor reale sau imaginare, precum și probabilitatea lor de a-și ascunde boala pentru a întâlni pe cineva.

În comparație cu participanții sănătoși care și-au imaginat doar că sunt bolnavi, oamenii care erau bolnavi activ aveau mai multe șanse să-și ascundă infecția, arată rezultatele.

„Acest lucru sugerează că persoanele bolnave și persoanele sănătoase evaluează consecințele ascunderii în moduri diferite, persoanele bolnave fiind relativ insensibile la cât de răspândită și gravă poate fi boala lor pentru alții. La urma urmei, oamenii au tendința de a reacționa negativ, de a găsi mai puțin atractivi și de a evita persoanele care sunt bolnave de boli infecțioase”, a spus Merrell într-un comunicat de presă al universității.

Prin urmare, este logic că putem lua măsuri pentru a ascunde boala în situații sociale. Acest lucru sugerează că soluțiile la problema ascunderii bolii ar putea avea nevoie să se bazeze pe mai mult decât doar bunăvoința individuală.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel