Din cuprinsul articolului
Numeroase studii au demonstrat beneficiile medicale ale acestei vitamine, inclusiv reducerea riscului de atac de cord.
Cercetări recente demonstrează că vitamina D este implicată nu numai în absorbția și utilizarea corectă a calciului, ci și în multe boli, cum sunt: astmul, boala canceroasă, depresia, bolile cardiovasculare sau obezitatea.
Deficitul de vitamina D poate duce la o varietate de simptome, printre care oboseala, pierderea densitatii osoase, durerile musculare si deteriorarea sistemului imunitar.
Oamenii de știință au urmărit 21.315 persoane cu vârste cuprinse între 60 și 84 de ani care au primit fie o capsulă de 60.000 UI de vitamina D pe lună, fie un placebo, pe o perioadă de cinci ani.
Din rezultatele studiului au fost excluse persoanele cu antecedente de niveluri ridicate de calciu, tiroidă hiperactivă, pietre la rinichi, oase moi sau boli inflamatorii.
Au fost excluși și participanții care luau deja mai mult de 500 UI/zi de vitamina D. Datele privind spitalizarea și decesele au fost apoi folosite pentru a identifica evenimentele cardiovasculare majore, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral și revascularizare coronariană.
„Rata atacurilor de cord a fost cu 19% mai mică în grupul cu vitamina D. Iar rata de revascularizare coronariană a fost cu 11% mai mică în același grup”, spune cardiologul Oleg Varfolomeev, referindu-se la rezultatele studiului, potrivit actualno.com.
Specialiştii recomandă profilaxia deficitului de vitamina D prin: expunerea la soare, suplimentarea cu vitamina D la indicaţiile medicului şi un aport normal de calciu. De asemenea, trebuie să se consume lapte și produse lactate, sucuri naturale, cereale, pește gras (somon, sardine, macrou), ciuperci şi ouă.
Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…
Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…
Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…
Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…
În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…