Sari la conținut

O veche boală revine într-o țară bogată a lumii. Cauzele sunt șocante

Boala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boala x

Scorbutul, o boală cauzată de deficiența de vitamina C, care a afectat marinarii și pirații cu secole în urmă, pare să reapară datorită creșterii costului vieții și popularității intervențiilor chirurgicale de slăbit, arată un nou studiu.

Medicii australieni au scris în jurnalul BMJ Case Reports că deși scorbutul este încă văzut ca o boală a trecutului, în special în țările dezvoltate, apar cazuri sporadice de scorbut, în special la vârstnici, pacienți cu alcoolism și copii cu probleme psihiatrice sau de dezvoltare.”

O veche boală revine într-o țară bogată a lumii. Cauzele sunt șocante

Medicii, de la Spitalul Sir Charles Gairdner din vestul Australiei, raportează cazul unui fost fumător șomer de 50 de ani, care s-a plâns de o erupție dureroasă la ambele picioare, care aparent a apărut din senin. S-a găsit sânge în urină și suferea de anemie, un număr scăzut de globule roșii.

Personalul de la urgențe a fost puțin derutat, deoarece bărbatul neidentificat a fost testat negativ pentru boli inflamatorii, autoimune și de sânge. Scanările nu au evidențiat nicio dovadă de sângerare internă, iar o biopsie cutanată nu a dat indicii.

Între timp, erupția sa s-a răspândit în timp ce era în spital, ducând la mai multe vânătăi, umflături și dureri la ambele picioare. În cele din urmă, un panou nutrițional a arătat niveluri nedetectabile de vitamina C și alte deficiențe nutriționale.

Medicii au aflat că „circumstanțele de viață ale australianului erau precare”.

„A avut constrângeri financiare și, prin urmare, și-a neglijat dieta. Mesele sale au inclus în cea mai mare parte alimente procesate, lipsite de legume sau fructe”, se arată în raportul de caz. „Uneori a sărit peste mese, ceea ce s-a întâmplat mai frecvent în ultimele săptămâni. De asemenea, a încetat să mai ia suplimentele de vitamine și minerale prescrise în urma operației de bypass gastric, deoarece nu își putea permite.”

Cu opt ani în urmă, pacientul a suferit o gastrectomie cu mânecă pentru a-i îndepărta o mare parte a stomacului, astfel încât să poată pierde în greutate.

La diagnosticul de scorbut, bărbatul a luat zilnic 1.000 de miligrame de vitamina C, 125 de micrograme de vitamina D3, 5 miligrame de acid folic și o multivitamină.

Un dietetician a conceput un plan alimentar, iar bărbatul a început să mănânce o lămâie în fiecare zi. Erupția lui a dispărut și nu mai era sânge în urină.

Factorii de risc

Autorii studiului raportează că factorii de risc pentru scorbut includ alimentația deficitară, operația de bypass gastric, dializă, alcoolismul, istoricul psihiatric și tulburările de alimentație.

„Această boală este ușor reversibilă cu suplimentarea, cu un răspuns dramatic observat în 24 de ore”, au scris medicii. „Eșecul de a trata poate duce la hemoragie catastrofală, prin urmare, recunoașterea precoce și tratamentul prompt sunt vitale.”

În SUA, cercetări recente au descoperit că incidența scorbutului la copii s-a triplat de la 8,2 la 100.000 de cazuri în 2016 la 26,7 la 100.000 de cazuri în 2020.

Pacienții tind să fie mai tineri, bărbați, obezi și din familii cu venituri mici. Aproape 65% au fost diagnosticați cu autism.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel