Categories: Mediu curat

O unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion va fi realizată în România

O unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion va fi realizată în România în urma unei investiții de peste 40 de milioane de euro.

România nu are nicio unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion în prezent

România va avea până la sfârşitul anului viitor o unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion. În Europa sunt fabrici de reciclare a bateriilor aflate la sfârşitul duratei de viaţă, după 15 ani de funcţionare, în doar câteva ţări, între care Germania sau Franţa, la care apelează şi România în prezent.

Asociaţia Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor a anunţat prima astfel de investiţie din regiune, în valoare de peste 40 de milioane de euro, printr-un parteneriat româno-australian, care va dezvolta o secţiune dedicată în cadrul unei companii care reciclează în prezent baterii alcaline la Jilava.

O unitate de reciclare a bateriilor litiu-ion este utilă în contextul în care este un necesar de aproximativ 400 de mii de tone anual

Preşedinta Asociaţiei Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor, Elena Gaspar Ion, arată că în prezent capacitatea de reciclare a bateriilor litiu-ion la nivel european este de aproximativ 32 de mii de tone pe an, însă estimările indică un necesar de aproximativ 400 de mii de tone anual până în 2030.

”Tipul ăsta de baterii este cel mai răspândit în ultimii ani. Au început ușor, ușor, de la bateriile de laptop, acum găsim litiu în absolut toate bateriile, la tot ce avem, de la ceas, telefon, orice jucărie, tabletă, biciclete electrice, trotinete, până la mașinile hibrid și mașinile electrice, punem pe piață o grămadă de lucruri care conțin baterii de genul ăsta. Bateriile astea sunt periculoase, dacă stau prea mult împreună și, în anumite condiții, pot să explodeze. La nivel mondial, litiul este o resursă destul de redusă şi în contextul acesta este o resursă prețioasă, dar în același timp periculoasă. Această nevoie a creat cumva oportunitatea acestor facilități de reciclare, întărită și de noul regulament european pentru baterii, care cere o anumită calitate a reciclării, o anumită capacitate de reciclare. În momentul în care vom avea facilitate de reciclare acasă, asta înseamnă amprentă de carbon redusă, costuri scăzute și avantajul de a crea inclusiv acele green jobs, job-uri verzi despre care se tot vorbește.” a spus Elena Gaspar Ion.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

15 minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

45 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: