Sari la conținut

O tulburare cerebrală „misterioasă” atacă sute de persoane. Cazurile sunt în creștere

afecțiuni neurologice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Curiozități despre trupul uman. Corpul uman este o minune a naturii, cu sute de mii de ani de evoluție care l-au transformat într-o mașinărie complexă și interesantă.

În provincia canadiană New Brunswick, numărul persoanelor afectate de o afecțiune cerebrală misterioasă și potențial mortală continuă să crească.

Simptomele neurologice precum halucinații, slăbirea mușchilor, probleme de vedere, pierderi de memorie și mișcări anormale au fost observate în 2015 într-un mic grup de pacienți, ajungând în cele din urmă la 48 de cazuri.

Dar unii experți în sănătate și locuitori din zonă spun că numărul persoanelor cu această afecțiune este mult mai mare – și ar putea depăși 200.

În plus, un număr neobișnuit dintre aceste cazuri sunt la tineri, care nu prezintă de obicei simptome asemănătoare demenței sau semne ale altor probleme neurologice.

afecțiuni neurologice

O tulburare cerebrală „misterioasă” atacă sute de persoane

„Sunt deosebit de îngrijorat de creșterea numărului de cazuri de sindrom neurologic cu debut tânăr și cu debut precoce”, a scris neurologul Dr. Alier Marrero într-o scrisoare din 30 ianuarie 2023 adresată medicului-șef din New Brunswick și ofițerului federal principal de sănătate publică.

„În ultimul an, am urmărit 147 de cazuri, cu vârste cuprinse între 17 și 80 de ani. Dintre acestea, 57 sunt cazuri cu debut precoce și 41 sunt cazuri cu debut tânăr”, se arată în scrisoarea lui Marrero, potrivit Toronto Star.

Până în 2021, au existat nouă decese atribuite acestei boli misterioase, potrivit Daily Mail.

Dar o anchetă guvernamentală, care lua în considerare toxinele de mediu ca fiind o cauză, s-a închis brusc în 2021.

Agenția guvernamentală Public Health New Brunswick a declarat în raportul său final din 2022 din februarie că, de fapt, „nu există nicio dovadă a unui grup de sindroame neurologice de cauză necunoscută”, potrivit podcastului Canadaland.

„Persoanele care au făcut parte din acest grup au prezentat simptome care au variat semnificativ de la un caz la altul și nu a existat nicio dovadă a unei boli comune împărtășite sau a unui sindrom de cauză necunoscută”, au scris autorii raportului, adăugând că organizația „își încheia, prin urmare, investigația” în acest caz.

Dar Marrero și avocații pacienților nu renunță, iar mulți suspectează că tulburarea ar putea fi legată de utilizarea pesticidelor în această provincie preponderent rurală.

Glifosatul – un erbicid utilizat în agricultură, în industria forestieră și în erbicidele de uz casnic – a fost în mod special în centrul atenției.

În scrisoarea lui Marrero, acesta a avertizat că testele recente de laborator efectuate pe pacienți au arătat „semne clare de expunere” la glifosat, precum și la alți compuși legați de erbicide, potrivit The Guardian.

De asemenea, Marrero a menționat că prezența glifosatului ar putea fi legată de înflorirea algelor verzi-albastre în corpurile de apă.

Glifosatul conține fosfor care poate stimula înmulțirea algelor verzi-albastre, un tip de cianobacterie care poate îmbolnăvi oamenii și poate ucide animalele, inclusiv animalele de companie.

Numărul real de cazuri

Avocații insistă că numărul real de cazuri este de cel puțin 200, iar unii dintre pacienți au fost testați pozitiv pentru mai multe toxine de mediu, inclusiv glifosat, la niveluri de până la 40 de ori mai mari decât limita medie, a relatat Toronto Star.

Unii avocați ai pacienților se întreabă dacă nu cumva presiunea din partea industriei sau a altor grupuri s-ar putea afla în spatele unei decizii politice de închidere a cazului.

Dar ei nu renunță: Un grup dedicat de pacienți din New Brunswick și familiile acestora îndeamnă guvernul federal și provincial să efectueze o investigație pe scară largă a acestei afecțiuni.

„Cerem în mod oficial ca ministrul federal al Sănătății, Jean-Yves Duclos, să îi dezvinovățească pe oamenii de știință canadieni și să ordone Agenției de Sănătate Publică din Canada să respecte Legea Sănătății din Canada și să reintroducă experții federali în anchetă”, a declarat Steve Ellis, unul dintre avocați, pentru Toronto Star.

Tatăl lui Ellis, Roger Ellis, a fost unul dintre primele 48 de cazuri de afecțiune neurologică.

„Timp de aproape un an, am fost făcuți să credem că era în desfășurare o anchetă de sănătate publică amănunțită și imparțială”, a declarat Stacie Cormier, un alt avocat al pacienților. „Suntem aici pentru a vă spune că acest lucru nu s-a întâmplat”.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel