Din cuprinsul articolului
Situația epidemiologică din România pare să se stabilizeze. Cu toate acestea, experții anunță că numărul cazurilor va crește chiar și în această circumstanță.
Varianta Omicron, care este acum dominantă, provoacă forme mai ușoare de boală, cu atât mai mult în cazul persoanelor vaccinate. Persoanele nevaccinate încă riscă să dezvolte forme grave de boală, mai ale dacă au și anumite afecțiuni preexistente.
O treime din testele efectuate sunt pozitive, de aproape două săptămâni. Astfel, numărul arată că situația epidemiologică s-a stabilizat. Totuși, nu trebuie să renunțăm la măsurile de igienă și protecție, anunță experții în sănătate.
Evoluția pandemiei s-a stabilizat
Evoluţia pandemiei de COVID pare că se stabilizează în România. De aproape două săptămâni, aproximativ o treime dintre testele efectuate sunt pozitive, iar numărul pacienţilor infectaţi internaţi în spitale creşte în fiecare zi, dar foarte puţin, anunță RRA.
Ieri au fost anunţate încă circa 16.000 de noi îmbolnăviri şi 82 de decese, dintre care 7 mai vechi. În 57 de oraşe şi municipii incindenţa infectărilor depăşeşte 20 de cazuri la mia de locuitori, cel mai ridicat nivel, de peste 40 la mie, fiind în Otopeni. Autorităţile se aşteaptă ca, în perioada următoare, să se depăşească 50.000 de cazuri pe zi, chiar dacă transmiterea virusului s-a mai redus.
„Rata de reproducere a mai scăzut. Acest lucru ne indică, încă vom avea creştere, dar nivelul creşterii nu este accelerat, este chiar mai scăzut decât săptămânile anterioare. De obicei, marţea, pentru că în zilele de week-end nu toate laboratoarele efectuează testări, avem acest „boom” de cazuri” a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol.