Din cuprinsul articolului
O imagine halucinantă a unei infecții parazitare încorporate în mușchii unui corp uman arată pericolele la care se poate expune o persoană dacă consumă carne de porc insuficient gătită.
Medicul de urgență Dr. Sam Ghali a împărtășit duminică pe X o scanare CT înfiorătoare a mușchilor piciorului unui pacient ciuruiți de o infecție parazitară.
Diagnosticul tulburător provine de la un parazit numit „cisticercoză”, o infecție cauzată de larvele parazitului Taenia solium, cunoscut și în afara comunității medicale ca „tenia porcului”.
Oamenii se infectează cu T. solium prin ingerarea chisturilor care pot fi găsite în carnea de porc insuficient gătită”, a scris Ghali.
Larvele eclozează apoi și „pătrund în peretele intestinal și invadează fluxul sanguin”, răspândindu-se liber în corpul uman și formând un chist dur calcificat în mușchi sau creier, care se poate simți ca niște noduli sub piele.
O tomografie îngrozitoare arată efectele îngrijorătoare ale cărnii de porc insuficient gătite asupra organismului
Acestea vor apărea sub forma unor mici pete albe, așa cum arată scanarea CT pe care medicul a împărtășit-o, și sunt denumite „calcificări în boabe de orez”.
Deși larvele care invadează corpul unei persoane sună neliniștitor, acestea sunt în general inofensive, deoarece „răspunsul inflamator al gazdei sfârșește de obicei prin a ucide chisturile”, a declarat Ghali.
Ghali a avertizat că oamenii s-ar putea confrunta cu consecințe grave dacă larvele ajung până la creier și formează chisturi în țesutul cerebral.
„Această afecțiune specifică este cunoscută sub numele de neurocisticercoză. Ea poate duce la dureri de cap, confuzie, convulsii și alte probleme neurologice grave.”
Tenia Taenia solium intră în corpul uman prin consumarea ouălor sale. Aceste ouă se pot dezvolta apoi în tenii adulte în intestinele unui om, „de obicei în jur de 5-12” săptămâni.
Cu toate acestea, nu rezultă direct în cisticercoză.
Cisticercoza se materializează atunci când persoanele infectate transmit ouă de tenie altor persoane prin intermediul „fecalelor” lor.
„Este foarte important să rețineți că numai atunci când aceste ouă sunt ingerate prin transmitere fecală-orală se poate dezvolta sindromul clinic cunoscut sub numele de cisticercoză”, a scris Ghali.
Aceasta este contractată în principal de persoanele infectate care nu se spală corect pe mâini atunci când folosesc baia, dar ouăle pot fi transmise și prin apa contaminată cu fecale.
Deși „prognosticul pentru cisticercoză este, în general, bun” și poate fi tratat prin „terapie antiparazitară, steroizi, antiepileptice (neurocisticercoză) și îndepărtare chirurgicală”, Ghali împărtășește că poate fi, în unele cazuri, fatal.
50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate în fiecare an
„Se estimează că aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate în fiecare an, ceea ce duce la ~50.000 de decese”, a scris medicul.
Ghali și-a încheiat lecția medicală X spunându-le oamenilor să „facă tot posibilul să fie curați, să se spele întotdeauna pe mâini și să nu mănânce niciodată carne de porc crudă sau insuficient gătită”.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 2,8 milioane de persoane, cel mai frecvent în „țările cu venituri mici și medii mici” din Asia, America de Sud și Europa de Est, sunt suspectate de a fi infectate anual cu Taenia solium.
Numărul total de persoane care suferă de neurocisticercoză (NCC), „inclusiv cazuri simptomatice și asimptomatice”, este estimat anual la „între 2,56-8,30 milioane”.
Taenia solium ar fi cauza a „30% din cazurile de epilepsie în multe zone endemice în care oamenii și porcii vagabonzi trăiesc în imediata apropiere”.
„În comunitățile cu risc ridicat, aceasta poate fi asociată cu până la 70% din cazurile de epilepsie”, potrivit OMS.