Sari la conținut

O tânără e primul pacient care a primit vaccinul anticancer. Tratamentul ”programează” sistemul imunitar să atace celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase

vaccin

O tânără din Marea Britanie a devenit unul dintre primii pacienți diagnosticați cu cancer din lume căruia i se injectează un vaccin care să îi distrugă celulele canceroase răpândite în corp, scrie cotidianul britanic „The Independent”. Kelly Potter, în vârstă de 35 de ani, a fost diagnosticată în iulie 2015 cu cancer cervical în stare avansată și s-a înscris într-un program de testare a unui vaccin anticancer, în care sunt implicați 30 de pacienți voluntari.

Cercetătorii au conceput vaccinul pentru a stimula sistemul imunitar să reacționeze împotriva unei părți a celulei canceroase care îi permite să se multiplice încontinuu, fără să moară. Kelly Potter, care locuiește în Beckenham a fost repartizată pentru teste cu vaccin anticancer la Guy’s Hospital din Londra, pentru că boala i-a afectat și alte zone ale corpului.

„Să fiu parte a acestui studiu, mi-a schimbat viața în bine. A fost o experiență foarte pozitivă și foarte interesantă. Mă simt onorată să fiu implicată. Am obținut cel mai bun tratament la Guy”, a spus pacienta.

Prima doză de vaccin i-a fost administrată pe 9 februarie, iar până acum a mai primit șapte doze. Doctorii au avertizat-o că ar putea să aibă simptome asemănătoare gripei, dar nu le-a avut, spune Kelly.

Vaccinul conține un mic fragment de proteină din enzima numită telomerază umană transcriptază inversă (hTERT), care permite celulelor canceroase să se dividă continuu. Prin injectarea acestui antigen în sânge, sistemul imunitar este stimulat să genereze anticorpi care vor ataca doar celulele canceroase, lăsând intacte celulele normale și sănătoase, susțin medicii britanici.

„Sunt foarte puține tumori solide care nu ar răspunde unui astfel de tratament. Este un test în prima sa fază, dar suntem încrezători că este sigur. Dar, pentru a vedea dacă este sau nu eficient trebuie să așteptăm”, a declarat James Spicer, cercetător șef la Centrul de Cercetări St.Thomas din Londra.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel