Sari la conținut

O tânără de 22 ani s-a sinucis din cauza bolii Lyme. Nu a mai suportat durerile chinuitoare

O tânără de 22 de ani s-a sinucis, din cauza durerilor cumplite provocate de  boala Lyme. Părinţii nu se pot opri din plâns şi se tem că suferinţa nu va dispărea niciodată, aşa cum nici Amelie nu credea că va reuşi să învingă boala care a împins-o spre gestul extrem.

Boala Lyme poate fi o boală foarte dificilă și debilitantă dacă diagnosticul este pus târziu, spun experții.

Amelie Champagne a petrecut ani de zile încercând să-și dea seama ce este în neregulă cu ea, înainte de a primi diagnosticul pentru boala Lyme în iunie, a povestit tatăl ei într-o postare online, săptămâna trecută.

„De-a lungul timpului și în ciuda tratamentelor, boala a evoluat mult dincolo de numeroasele simptome fizice și acum îi afectase grav creierul”, a scris Alain Champagne, director din Montreal, Quebec, pe LinkedIn. „Lyme a răpit-o practic… A fost atât de curajoasă în timpul acestei bătălii… dar a decis să se elibereze de durerea insuportabilă. Suntem încrezători că este acum liniştită.”

Înainte de sinucidere, cei dragi lui Amelie au fost martori la decăderea sănătăţii acesteia. I-au fost alături în momentele în care viaţa devenise mult prea crudă şi la încercările de a face faţă simptomelor evoluate ale bolii Lyme, potrivit publicației Today.

„În ciuda luptelor din ultimii câțiva ani, ea a perseverat la universitate, a continuat să lucreze la un centru de ajutor pentru copii cu handicap, a început să facă voluntariat într-un centru pentru persoane fără adăpost de lângă casa noastră”, a menționat tatăl ei. „Reziliența și optimismul continuu pe care le-a manifestat în timp ce se confrunta cu simptomele din ce în ce mai mari au făcut-o să fie principala mea sursă de inspirație”.

Cum se manifestă boala Lyme (borelioza)

Boala Lyme, despre care s-a estimat recent că afectează mai mult de 14% din populația lumii, se transmite prin mușcătura de căpușe infectate. În SUA, aproximativ 30.000 de cazuri sunt raportate la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor în fiecare an.

Majoritatea oamenilor știu că poate provoca o erupție cutanată caracteristică, dar unii pacienți pot avea simptome mai ambigue care ar putea fi omise de un medic, ajungând astfel la infecţii dificil de diagnosticat şi la amânarea tratamentului cu antibiotice în timp util.

Dacă este lăsată netratată, infecția se poate răspândi la articulații, inimă și sistemul nervos, producând o gamă largă de simptome, a remarcat CDC. Acestea pot include probleme grave, cum ar fi dureri de cap severe, rigiditate a gâtului, artrită cu dureri și umflături severe ale articulațiilor, amețeli, dificultăți de respirație, dureri nervoase și inflamații ale creierului și măduvei spinării.

Pacienții cu boala Lyme au un risc crescut de tulburări mentale, tulburări afective, tentative de sinucidere, potrivit unui studiu publicat anul trecut în The American Journal of Psychiatry.

Stările depresive în rândul pacienților cu boala Lyme sunt „destul de frecvente”, variind în studii de la 26% la 66%, au raportat cercetătorii.

Totuşi, nu există nicio dovadă că boala Lyme cauzează în mod direct schimbări neurologice asociate cu probleme de sănătate mintală sau boli mintale, deși efectele sale asupra întregului organism pot fi dificil de tratat de către pacienți, a spus dr. Andrew Nowalk, director clinic al bolilor infecțioase la UPMC.

„Oamenii care primesc un diagnostic întârziat – din cauza naturii vagi a unora dintre simptome uneori – pot suferi foarte mult de o mulțime de simptome cronice pentru care nici măcar antibioticele nu par să le facă prea mult bine pacienţilor, la nivel individual”, a declarat Nowalk, care nu s-a ocupat de cazul tinerei Amelie Champagne, dar care cercetează boala Lyme. „Deci poate fi o boală foarte încercată și uneori debilitantă dacă diagnosticul este pus târziu.”

Problemele din cauza bolii Lyme pot persista şi după tratament

Unele dintre problemele frustrante, care rămân prezente în ciuda tratamentului pot include oboseala, modificări cognitive – pe care mulți pacienți le numesc ceață cerebrală – și durere, a remarcat el. Deoarece sunt nespecifice și s-ar putea aplica altor afecțiuni, cum ar fi simptomele de după Covid-19, pot rămâne nediagnosticate pentru o lungă perioadă de timp. Dacă un pacient caută ajutor de la un medic primar, nu există nimic în analizele de sânge de rutină care ar indica boala Lyme, a spus Nowalk.

Testul pentru boala Lyme, atunci când este trimis, este foarte fiabil, dar necesită un medic care recunoaște simptomele și cere ca testul să fie făcut, a adăugat el. Chiar și atunci când se pune un diagnostic, problemele pot persista.

„Primul pas este să tratați pacientul cu antibiotice adecvate, pentru că trebuie să scăpați de infecție”, a spus Nowalk. „Dar provocarea bolii Lyme este că acele simptome pe care pacientul le-a avut o perioadă lungă, nu răspund rapid la antibiotice.”

Pentru familia lui Amelie Champagne, „fiecare respirație și fiecare moment fără ea este pur şi simplu dureros”. Pierderea fiicei lor a lăsat un gol imens peste care nu vor putea trecere. „Te vom iubi mereu”, a scris tatăl său într-o postare emoţionantă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel