O superbacterie rezistentă la antibiotice, descoperită în premieră în SUA

Din cuprinsul articolului

O bacterie rezistentă la antibiotice a fost descoperită pentru prima dată în comitatul Los Angeles din statul american California, experţii exprimându-şi îngrijorarea că aceasta prezintă riscuri mari pentru sănătate, în special în cazul persoanelor imunocompromise.

Superbacteria a fost descoperită de o echipă condusă de Adam Smith, profesor la Departamentul de Inginerie Civilă şi de Mediu Sonny Astani de la Universitatea din California de Sud (USC), în zona celor mai mari două instalaţii de epurare din comitatul Los Angeles.

Echipa a observat rezistenţa în cazul a doi agenţi patogeni oportunişti şi a descoperit două noi plasmide bacteriene mici care conţin gene de rezistenţă la colistină.

Aceste plasmide bacteriene mici sunt considerate elemente genetice mobile, adică transmisibile între diferite tipuri de bacterii, conform unui comunicat emis de USC.

Deşi bacteria rezistentă la antibiotice a fost descoperită şi în alte zone ale lumii, aceasta este prima dată când a fost găsită în comitatul Los Angeles, a precizat echipa de cercetători, potrivit Agerpres.

Bacteriile rezistente la antibiotice au fost descoperite în două locuri, unul pe coastă, lângă Aeroportul Internaţional Los Angeles, iar celălalt în zona Carson, însă Adam Smith a declarat că cele două instalaţii de tratare a apei sunt reprezentative pentru Los Angeles, adăugând că, probabil, genele de rezistenţă la antibiotice circulă în tot comitatul.

Ce este rezistenta la antibiotice

Pe teritoriul Uniunii Europene, numărul de pacienți infectați cu bacterii rezistente este în creștere și tot aceste date confirmă că rezistența la antibiotice este o amenințare majoră la adresa sănătății publice.

Fără antibiotice eficiente, infecțiile sunt mai greu de tratat și crește riscul de răspândire a bolilor, a formelor severe de boală și riscul de deces. Se estimează că 700.000 de oameni mor în fiecare an, din cauza infecțiilor cu bacterii multirezistente, dintre care 33.000 în Uniunea Europeană.

Una dintre cele mai cunoscute tipuri de rezistenta este cea generata de tratamentul cu antibiotice pentru infectia cu Helicobacter Pylori.

Descoperirea antibioticelor a revoluţionat medicina, schimbând astfel metoda de tratament a infecţiilor, chiar şi a infecţiilor foarte severe, crescând considerabil speranţa de viaţă a omului. Cea mai răsunătoare descoperire este cea a lui Alexander Fleming din 1928, care a observat şi apoi a experimentat inhibarea creşterii stafilococului de către o ciupercă – Penicillium notatum, iar extractul din această ciupercă l-a numit penicilină.

Însă utilizarea acestor medicamente, iniţial miraculoase prin salvarea a numeroase vieţi umane, a fost însoţită foarte rapid de apariţia tulpinilor bacteriene rezistente la antibiotice. Sunt descrise mecanismele prin care bacteriile contracarează acţiunea antibioticelor, precum şi mecanismele moleculare ale rezistenţei microbiene la antibiotice, devenind o problemă de sănătate publică pe plan mondial.

Rezistența la antimicrobiene (AMR) apare atunci când microbii supravietuiesc unui tratament insuficient sau neadecvat, dobandesc rezistenta și nu mai răspund la acel tip de tratament.

Primul afectat de aceasta rezistenta este chiar pacientul care a luat antimicrobiene in mod eronat. Acesta nu va putea fi tratat la infectii urmatoare si, in plus, va transmite microbii rezistenți si catre alte persoane, propagand aceasta problema.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

6 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

7 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

8 ore ago

Citeste si: