Sari la conținut

O substanță nocivă care se găsește în toate locuințele poate duce la apariția unor forme de cancer. Descoperirea unui profesor universitar român

O substanță foarte periculoasă care se regăsește în toate locuințele este legată de apariția unor forme de cancer, potrivit unui profesor universitar din România.

Antoaneta Ene (54 de ani), profesor universitar la departamentul Chimie, Fizică şi Mediu din cadrul Facultăţii de Ştiinţe si Mediu din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, a descoperit că radonul, un gaz radioactiv inodor şi incolor, care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ şi este emanat de gresia și pereţii din locuinţele noastre, este a doua cauză a apariţiei cancerului la plămâni, după fumat, conform adevărul.ro.

Dacă o încăpere nu este aerisită câteva minute în fiecare zi, radonul se acumulează în concentraţii periculoase pentru sănătatea umană.

”Este nevoie ca la nivel naţional să se instituie un program de monitorizare a radonului. Acesta este un gaz radioactiv, care rezultă din sol şi chiar din podea. Gresia şi materialele de construcţie din locuinţele noastre conţin izotopi radioactivi, din seriile uraniului şi toriului. Aceştia se dezintegrează. Capii de serie, cum spunem noi, au timpul de înjumătăţire de 1010 ani. Unul dintre aceşti izotopi de dezintegrare este radonul, care se prezintă sub forma unui gaz, pe care îl inhalăm şi care este cancerigen. Cea mai bună cale de a nu îl inhala este aerisirea zilnică a camerelor din locuinţă. Populaţia nu cunoaşte, din păcate, aceste lucruri şi este bine să fie informată”, a povestit cadrul didactic.

Aceasta este implicată și în cercetarea radioactivităţii mediului şi studiul apariţiei poluanţilor organici persistenţi în soluri prin tehnici cromatografice. Astfel, a descoperit că arderea vegetației uscate sau un banal grătar în aer liber sunt activități toxice pentru organismul nostru. ”Orice ardere a unui material organic conduce la emisia hidrocarburilor aromatice polinucleare în aer, acestea făcând parte dintr-o clasă de 16 compuşi, din care şapte sunt cancerigeni”, avertizează Antoaneta Ene.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel