Categories: Ştiri sănătate

O substanţă desemnată alergenul anului 2013, prezentă încă în produse pe care le folosim zilnic

Metilizotiazolinona, un compus desemnat alergenul anului 2013 de specialiştii din SUA, este prezentă în continuare în compoziţia unor produse cosmetice populare şi chiar a unora destinate copiilor, potrivit unui articol realizat de The Mail on Sunday.

În urmă cu doi ani, companiile din domeniu au fost avertizate de specialiştii dermatologi că metilizotiazolinona poate declanşa alergii ale pielii atunci când este adăugate în compoziţia unor produse cosmetice care nu necesită clătire, de exemplu a balsamului pentru păr.

Publicaţia britanică The Mail on Sunday scrie însă că, în urma unei anchete realizate în magazine de profil, a descoperit că multe din produsele foarte populare ale unor companii celebre conţin în continuare această substanţă.

În 2013, consilierii ştiinţifici de la Comisia Europeană au cerut ca metilizotiazolinona – folosită drept conservant, datorită proprietăţilor antifungice şi antibacteriene puternice – să fie eliminată din compoziţia tuturor produselor cosmetice care rămân pe piele – de tipul cremelor – şi a celor care nu necesită clătire – precum balsamul de păr şi şerveţelele demachiante.

Anul trecut, Comisia Europeană a interzis amestecul de metilcloroizotiazolinonă/metilizotiazolinonă din produse care nu necesită clătire, însă aceşti conservanţi pot fi în continuare folosiţi în cele care se îndepărtează de pe piele, precum şampoanele şi gelurile de duş, în nişte concentraţii minime. Măsura urma să se aplice pentru produsele lansate pe piaţă după 16 iulie 2015.

Totuşi, utilizarea metilizotiazolinonei în anumite concentraţii în produse cosmetice nu este considerată ilegală, lucru invocat şi de companiile care încă o folosesc.

În afară de produse cosmetice, metilizotiazolinona este inclusă în compoziţia unor detergenţi, produse de curăţare utilizate în gospodărie şi chiar a vopsele.

Cosmetics Europe, asociaţia producătorilor europeni din domeniu, recomandă în prezent eliminarea acestei substanţe din produsele cosmetice.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

18 minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

48 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: