Din cuprinsul articolului
O substanță cancerigenă, interzisă în Franța, se regăsește în produse din România. Unele sunt destinate copiilor. Această substanță poate duce la apariția anumitor tipuri de cancer.
Este vorba despre dioxidul de titan (E171), considerat până de curând drept un aditiv sigur, fiind un colorant alb pentru produse. Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat o evaluare a produselor destinate copiilor care conțin dioxid de titan (E171).
În urma investigației, experții APC au identificat mai multe produse comune care conțin acest aditiv.
Dioxidul de titan are un rol strict estetic, dar Uniunea Europeană a comunicat faptul că acesta nu mai poate fi considerat drept un aditiv sigur. În urma ingerării dioxidului de titan, ADN-ul poate fi deteriorat, ducând astfel la apariția anumitor tipuri de cancer.
De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a clasificat dioxidul de titan ca fiind un posibil agent cancerigen uman. Franța a fost prima țară din Uniunea Europeană care a interzis folosirea acestui aditiv ca măsură de precauție, începând cu 1 ianuarie 2020.
Dioxidul de titan (E 171) este un aditiv alimentar parțial fabricat din nanoparticule și se găsește în principal în alimente cum ar fi produsele de cofetărie, prăjituri, deserturi, înghețată, biscuiți, batoane de ciocolată, produse de panificație și de patiserie, paste de dinti pentru copii, unele alimente pentru copii mici întrucât principala sa funcție este aceea de a conferi culoarea albă sau opacitatea produselor.
Din păcate, dioxidul de titan (E 171) este utilizat în principal în produsele alimentare care sunt foarte consumate de copii, cum ar fi guma de mestecat, bomboanele, ciocolata și înghețata, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la posibila expunere ridicată a acestui segment vulnerabil al populației.
În februarie 2016, 19 oameni de știință din opt țări, s-au întâlnit la Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), la Lyon, Franța, pentru a reevalua carcinogenicitatea dioxidului de titan (E 171) și au concluzionat că acesta ar trebui clasificat drept posibil cancerigen pentru oameni și introdus în grupa 2B.
Institutul Național pentru Securitate și Sănătate în Muncă (NIOSH) din SUA a stabilit că expunerea la dioxidul de titan ultrafin (E 171) ar trebui considerată drept un potențial agent cancerigen profesional.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…