Sari la conținut

O substanță cancerigenă a fost descoperită în numeroase creme pentru protecție solară și în dezinfectantele pentru mâini

Substanță cancerigenă, în multe produse pentru protecție solară, menite să ne protejeze împotriva cancerului de piele. Un laborator independent de testare din SUA a detectat benzenul, un cancerigen cunoscut pentru om, în 78 de produse de protecție solară.

Acum, acest laborator face apel la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să retragă acele produse.

Potrivit Live Science, este vorba despre laboratorul Valisure, care verifică calitatea medicamentelor și a produselor de îngrijire a sănătății. Recent, compania a testat aproape 300 de produse de protecție solară și a constatat că 27% conțin benzen, potrivit unui comunicat al companiei. Paisprezece dintre produse (5%) conțineau benzen la niveluri mai mari de 2 părți pe milion (ppm), care este limita recomandată de FDA pentru benzen în medicamente, din punct de vedere medical.

”Prezența acestui cancerigen uman cunoscut în produse care sunt recomandate pe scară largă pentru prevenirea cancerului de piele și care sunt utilizate în mod regulat de adulți și copii este foarte îngrijorătoare”, a declarat David Light, fondator și CEO al Valisure.

Poate provoca leucemie

Benzenul este un lichid incolor sau de culoare galben deschis, care se formează natural, dar este, de asemenea, produs și de activitățile umane, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). De exemplu, emisiile de automobile și arderea cărbunelui și a petrolului pot elibera benzen în aer; substanța chimică este, de asemenea, utilizată la fabricarea unor materiale plastice, cauciucuri, coloranți, detergenți, medicamente și pesticide, potrivit CDC.

Expunerea la niveluri ridicate de benzen provoacă cancer la om, în special cancer de sânge, inclusiv leucemie. Administrația pentru Sănătate și Sănătate în Muncă din SUA limitează expunerea la locul de muncă la benzen în aer la 1 ppm într-o zi medie și maxim 5 ppm pe o perioadă de 15 minute, potrivit Societății Americane a Cancerului. Agenția pentru Protecția Mediului limitează benzenul din apa potabilă la 0,005 ppm, sau 5 părți pe miliard (ppb), care este, de asemenea, limita pentru apa îmbuteliată.

Nivel ridicat de benzen în dezinfectantele pentru mâini

FDA spune că benzenul nu trebuie utilizat la fabricarea produselor medicamentoase decât în ​​circumstanțe speciale, în special dacă utilizarea lor este inevitabilă și medicamentul face un avans terapeutic semnificativ. În aceste cazuri, nivelurile de benzen ar trebui să fie limitate la 2 ppm „dacă nu se justifică altfel”, spune FDA. La începutul pandemiei COVID-19, când a existat o penurie de dezinfectant pentru mâini, FDA a permis temporar dezinfectantelor pentru mâini să conțină până la 2 ppm de benzen. Dar, în martie 2021, Valisure a anunțat că au detectat benzen peste acest nivel în aproape două duzini de produse pentru dezinfectarea mâinilor, dintre care cel puțin unul a fost reamintit ulterior.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel