Credeai că eficienţa exerciţiilor depinde de duritatea lor? Nu doar antrenamentele intesnse, dar şi exerciţiile moderate ca mersul pe jos au importante beneficii asupra sănătăţii.
Iată cum îţi îmbunătăţeşte starea de sănătate o plimbare pe jos:
1. Stimulează activitatea cardiacă, mersul de jos reprezintă antrenamentul de care inima dumneavostră are nevoie pentru a funcţiona optim, a se menţine în formă şi a face faţă unor solicitări mai mari. 30 de minute de mers zilnic reduce riscul de atac de cord în aceeaşi măsură ca un program intens de exerciţii fizice;
2. Menţine tonusul muscular, creşte aportul de substanţe nutritive şi oxigen la nivelul muşchilor;
3. Îmbunătăţeşte circulaţia sangvină la nivelul picioarelor şi previne apariţia varicelor;
4. Ridică nivelul HDL-ului (colesterolul bun) şi indirect îţi protezeajă inima şi sistemul circulator;
5. Ameliorează valorile tensiunii arteriale;
6. Stimulează oxigenarea ţesuturilor prin creşterea arderilor şi intensificarea respiraţiei;
7. Încetineşte coagularea sângelui menţinând fluiditatea acestuia şi astfel protejează de afecţiuni trombotice sau infarct;
8. Îmbunătăţeşte sistemul imunitar prin creşterea secreţiei de endorfine. Organismul va fi mai bine pregatit să lupte cu infecţiile.
9. Stimulează buna-dispoziţie şi relaxarea psihică prin endorfinele secretate în timpul mersului, împreună cu alţi factori fiziologici, astfel că 30 de minute de mers zilnic au îmbunătăţit vizibil starea de spirit a celor cu tulburări depresive majore (studiu al Universităţii din Texas)
10. Scade riscul de deces prin cancer – un studiu publicat în New England Journal of Medicine demonstrează că cei care merg zilnic o distanţă de 3 kilometri au un risc de deces prin cancer de două ori şi jumătate mai mic decaât cei care nu parcurg distanţa cu aceeaşi frecvenţă.
11. Previne diabetul: 30 de minute pe zi de mers pe jos ajută muşchii să devină mai sensibili la insulină şi echilibrează nivelul glicemiei.
12. Te ajută să slăbeşti: într-o oră de mers pe jos arzi între 200 şi 600 de calorii, în funcţie de ritm.
13. Menţine mintea ageră: activităţile fizice hrănesc creierul şi stimulează producţia de neuroni. Cercetările au demonstrat că în cazul persoanelor trecute de 50 de ani, mersul pe jos previne probelemele de memorie.
14. Reduce semnificativ riscul atacului cerebral: un studiu care a urmărit mai mult de 30.000 de persoane cu vârste cuprinse între 29 şi 69 de ani, timp de un deceniua a scos în evidenţă faptul că femeile care merg pe jos cel puţin 35 de minute pe zi au un risc scăzut al atacului cerebral, în comparaţie cu cele care nu fac plimbări.
15. Menţine oasele puternice