Sari la conținut

O simplă analiză de sânge depistează cancerul înainte de apariția simptomelor, când boala poate fi vindecată

analizele medicale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Analize cancer. Un simplu test de sânge poate detecta peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariția oricărui semn clinic sau simptom al bolii. 

Testul a fost studiat recent, iar cercetătorii spun că are rezultate impresionante în depistarea tumorilor incipiente, scrie The Guardian. Potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) testul ar putea fi distribuit ca test de screening.

Analiza de sânge se adresează persoanelor cu risc crescut de boală, inclusiv la pacienții cu vârsta de peste 50 de ani. Poate să identifice multe tipuri de boală care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, cum ar fi cancerul cerebral și de gât, cancerul ovarian, pancreatic, esofagian și unele tipuri de cancer de sânge.

Detectează cancerul în toate etapele

Oamenii de știință au declarat că descoperirile lor, publicate în revista Annals of Oncology, arată că testul detectează cu exactitate cancerul înainte de apariția oricăror semne sau simptome, având în același timp o rată de fals pozitiv foarte scăzută.

Testul, dezvoltat de compania americană Graal, caută modificări chimice în fragmente de cod genetic, respectiv ADN-ul liber- care sunt eliberate din tumori în sânge. Acesta se bazează pe examinarea ADN-ului care este eliberat de tumori și care se găsește în fluxul de sânge. Mai precis, se concentrează pe modificările chimice ale acestui ADN, cunoscute sub denumirea de modele de metilare.

Oamenii de știință au analizat performanța testului la 2.823 de persoane cu cancer și la 1.254 de persoane fără cancer. A identificat corect când cancerul a fost prezent în 51,5% din cazuri, în toate etapele bolii, și a detectat în mod greșit cancerul în doar 0,5% din cazuri.

Detectează și tumori solide, și cancere ale sângelui

În cazul tumorilor solide care nu au opțiuni de screening – cum ar fi cancerele esofagiene, hepatice și pancreatice – capacitatea de a genera un rezultat pozitiv al testului a fost de două ori mai mare (65,6%) decât cea pentru tumorile solide care au opțiuni de screening, cum ar fi cancerul la sân, cancerul intestinal, colului uterin și al prostatei.

Între timp, capacitatea generală de a genera un rezultat pozitiv al testului în cancerele de sânge, cum ar fi limfomul și mielomul, a fost de 55,1%. Testul a identificat corect și țesutul în care a fost localizat cancerul în 88,7% din cazuri.

Dr. Eric Klein, președinte al Glickman Urological and Kidney Institute din Cleveland Clinic din SUA și primul autor al cercetării, a declarat: „Identificarea precoce a cancerului, când tratamentul are mai multe șanse să aibă succes, este una dintre cele mai semnificative oportunități pe care le avem pentru a reduce povara cancerului”.

”Aceste date sugerează că, dacă sunt utilizate alături de testele de screening existente, testul de detectare a mai multor tipuri de cancer ar putea avea un impact profund asupra modului în care este detectat cancerul și, în cele din urmă, asupra sănătății publice”.

„Acest nou studiu arată rezultate impresionante pentru un test de sânge simplu care poate detecta mai multe tipuri de cancer”, a spus Marco Gerlinger, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra și consultant la trustul fundației Royal Marsden NHS.

Cancerele în stadii incipiente pot fi vindecate

”Testele fals pozitive sunt scăzute ceea ce este important, deoarece acest lucru va evita diagnosticarea greșită. Pentru unele dintre cele mai frecvente tipuri de tumori, cum ar fi cancerul intestinal sau pulmonar, testul a identificat chiar cancerele care erau foarte mici, într-o etapă în care multe dintre ele ar putea fi vindecate”.

Între timp, rezultatele testului pilot al NHS, care va include 140.000 de participanți, sunt așteptate până în 2023.

Prof. Peter Johnson, director național NHS pentru cancer, a declarat: „Acest ultim studiu oferă dovezi suplimentare că testele de sânge de acest gen ar putea ajuta NHS să-și îndeplinească obiectivul ambițios de a găsi trei sferturi din cazurile de cancer într-un stadiu incipient, când acestea au cea mai mare șansă de vindecare. Datele sunt încurajatoare și lucrăm cu Graal la studii pentru a vedea cum va efectua acest test în clinicile din NHS, care va incepe foarte curând”.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel