Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a lansat cea de-a patra ediție a campaniei „Un viitor fără pată”, printr-un program gratuit de screening pentru cancerul de piele: Săptămâna Testării pentru Cancer de Piele. În cadrul activării, care are loc în Parcul Tineretului (intrarea dinspre Liceul Șincai), bucureștenii își pot testa gratuit alunițele, în fiecare zi, în perioada 21-27 iunie, între orele 10:00-19:00. Testările se desfășoară într-o Unitate Mobilă de Dermatoscopie, o mini-clinică de dermatologie dotată cu un dermatoscop de ultimă generație, care va rămâne în parc pe toată durata săptămânii de testare.
Campania de screening are loc în contextul în care comportamentul românilor față de expunerea la soare este îngrijorător: deși peste 50% dintre aceștia sunt conștienți de faptul că alunițele pot reprezenta un pericol pentru sănătate, 9 din 10 români au declarat că nu au fost la un control dermatologic, în ultimul an, potrivit unui studiu efectuat la comanda FABC, în anul 2015. Un procent semnificativ de tineri între 18 și 30 de ani participanți la studiu au declarat că nu obișnuiesc să își verifice alunițele de pe corp, iar un procent la fel de ridicat – 73% – fiind înregistrat și la categoria de vârstă de peste 30 de ani.
„Datele oficiale privind incidența melanomului arată că, în lipsa unor programe naționale ample și constante de prevenție și screening, frecvența bolii crește. Anul acesta, mesajul nostru principal către populație este: mergeți și verificați-vă alunițele! Pentru a facilita accesul la screening și testare, am venit mai aproape de populație, într-un cadru prietenos, în parc. Melanomul este o boală extrem de agresivă, dar care, depistată la timp și tratată atunci când este în stadii incipiente, poate fi vindecată. Câteva minute dedicate screeningului chiar vă pot salva viața”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Alunițele, mărite de 70-120 de ori la dermatoscop
Dacă este surpins în stadii incipiente, melanomul poate fi curabil în proporție de 98%, un rol important în prevenție avându-l dermatoscopia – o investigația non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde. Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 70 de ori – până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sange și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.
Unitatea Mobilă de Dermatoascopie disponibilă în Parcul Tineretului este echipată cu un dermatoscop digital de ultimă generație – una dintre cele mai avansate tehnologii de investigare a pielii. Aparatul permite atât examinarea periodică a alunițelor, cât și documentarea și analizarea a zeci de alte afecțiuni ale pielii. Înmagazinarea digitală a imaginilor permite verificarea periodică a alunițelor, cu observarea evoluției în timp.
„Screening-ul pentru cancer de piele începe acasă, prin propria examinare a pielii. Atunci când analizăm o aluniță, este necesar să fim atenți dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm și dacă leziunea evoluează (își modifică aspectul) de la o lună la alta. După autoexaminare, screeningul continuă în cabinetul medicului de familie sau la dermatolog. Nu trebuie uitată nici componenta de prevenție: putem ține sub control expunerea la radiațiile solare prin alegerea unor haine potrivite, din material cu țesătură deasă, prin folosirea cremelor de fotoprotecție solară cu indice SPF de cel puțin 15 și prin folosirea unor accesorii precum ochelarii de soare cu protecție UV, a pălăriilor cu boruri largi”, a declarat Prof. Dr. George Sorin Țiplica, medic primar dermatolog.
Pielea deschisă la culoare și istoricul de arsuri solare, factori de risc
Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer, care își are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acțiunea razelor ultravioletelor, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat și invadează în mod agresiv țesuturile din jur. În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri.
Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.940 de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer. În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom.
Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață:
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…