Din cuprinsul articolului
Conform Organizației Mondiale a Sănătății anemia este o afecțiune frecventă ce apare la 36,5% dintre femeile însărcinate și 29,6% la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 ani care nu sunt însărcinate. Dintre acestea însă, jumătate suferă de anemie feriprivă.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anemia este o afecțiune frecventă ce apare la 36,5% dintre femeile însărcinate și 29,6% la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 ani care nu sunt însărcinate. Dintre acestea însă, jumătate suferă de anemie feriprivă.
Una din trei femei din România suferă de ANEMIE prin lipsă de fier!
Anemia feriprivă este una dintre cele mai comune forme de anemie, caracterizată prin niveluri scăzute de fier în organism. Această afecțiune poate avea impact semnificativ asupra sănătății femeilor, afectând atât calitatea vieții, cât și sănătatea generală.
În România, fiecare a treia femeie suferă de anemie din lipsă de fier (anemie feriprivă) și nu știe acest lucru, a anuntat dr. Remus Șipoș, medic de familie și secretar SNMF într-un seminar online de educație în sănătate.
„Tot ce trebuie să facă doamnele sau domnișoarele care bănuiesc că ar putea avea lipsă de fier este să meargă la medicul lor de familie și să ceară o recomandare pentru a face aceste analize gratuit!”
Anemia: cauze și diagnostic
Afecțiunea poate fi depistată cu trei analize simple care sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate:
- hemoglobina,
- sideremia,
- feritina serică.
Anemia feriprivă apare atunci când organismul nu poate produce suficientă hemoglobină, proteina din sânge responsabilă pentru transportul oxigenului către celulele corpului.
Cauzele acestei deficiențe de fier pot include:
- menstruații abundente,
- o dietă săracă în fier sau care nu conține suficiente surse de fier de origine animală,
- absorbție insuficientă de fier din alimente cauzată de afecțiuni precum boala celiacă sau sindromul intestinului iritabil,
- sarcină și alăptare când necesarul de fier al organismului este crescut.
Multe femei intră în sarcină cu anemie. Sarcina e una dintre problemele cele mai mari atunci când o femeie suferă de anemie.
„Sigur că nu ne dorim intrarea în sarcină cu anemie, pentru că această anemie cu siguranță se va accentua. În timpul sarcinii sunt nevoi mult mai mari de fier în organism. Atât pentru mamă cât și pentru copil”, a subliniat prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic primar obstetrică și ginecologie.
Este foarte comun ca fetele tinere să intre anemice într-o sarcină, datorită regimului alimentar deficitar, în sensul că ele sunt mai predispuse să țină diete restrictive. Intră anemice în sarcină și femeile care rămân însărcinate imediat sau la distanță foarte scurtă după o naștere anterioară, deoarece organismul nu a avut timp să se refacă.
Deficitul de fier și anemia feripriva pe durata sarcinii cresc riscul de deces intrauterin, naștere prematură, scăderea performanețelor intelectuale iar mama devine din ce
în ce mai obosită, mai nervoasă, apare lipsa de concentrare. Toate aceste simptome peste o sarcină sunt extrem de greu de îndurat.
„Este necesar un diagnostic precoce și un tratament corect, cu scopul de a reduce atât riscul matern, cât și fetal”, a explicat prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic specialist obstetrică și ginecologie.
Anemia feriprivă: Simptome
Simptomele anemiei feriprive pot varia în funcție de gravitatea deficienței de fier și pot include:
- oboseală persistentă și lipsă de energie,
- slăbiciune musculară și senzație de amețeală,
- paloare a pielii și unghii fragile,
- dificultate în respirație și tahicardie (bătăi rapide ale inimii),
- dureri de cap frecvente și dificultăți de concentrare.
Anemia feriprivă este o afecțiune comună și tratabilă care poate afecta femeile în mod particular din cauza sângerărilor menstruale și a necesităților crescute de fier în timpul sarcinii și al alăptării. Este important ca femeile să fie conștiente de simptomele anemiei feriprive și să caute îngrijire medicală adecvată pentru diagnostic și tratament. Prin
gestionarea corectă a acestei afecțiuni, femeile își pot îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții.
„Numărul mare de femei care au deficit de fier în țările în curs de dezvoltare și faptul că simptomele anemiei nu sunt specifice doar acestei afecțiuni fac ca anemia feriprivă să fie subdiagnosticată și deseori tratată necorespunzător”, a declarat dr. Remus Șipoș, medic de familie.
Tratament și prevenție
Tratamentul anemiei feriprive la femei poate implica: suplimentarea cu fier, dar și cu vitamina C și vitamina B care ajută la absorbția fierului în organism, modificări ale dietei – consumul alimentelor bogate în fier – cum ar fi carne roșie, legume cu frunze verzi, fasole și cereale fortificate cu fier.
Dacă anemia feriprivă este cauzată de o altă afecțiune, cum ar fi boala celiacă sau sângerarea gastrointestinală, tratamentul acelei afecțiuni este esențial pentru gestionarea anemiei. În cazuri severe de anemie feriprivă, sau în situații de urgență, pot fi necesare transfuzii de sânge pentru a restabili rapid nivelul de hemoglobină.
Prevenirea anemiei feriprive la femei poate implica:
- consumul unei diete echilibrate și bogate în fier,
- managementul sângerărilor menstruale abundente prin utilizarea de produse de igienă adecvate și dacă este necesar,
- consultarea unui medic pentru opțiuni de tratament,
- testarea regulată a nivelului de fier din sânge pentru identificarea precoce a deficienței de fier și a anemiei feriprive.
Despre Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie
Societatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie îşi propune să contribuie la sprijinirea şi îmbunătăţirea pregătirii profesionale în domeniul ultrasonografiei în OG a tinerilor specialişti, la susţinerea şi impulsionarea cercetărilor ştiinţifice efectuate de aceştia, la perfecţionarea activităţii desfăşurate în acest domeniu, în sensul armonizării acesteia cu standardele Uniunii Europene.
În acest scop, societatea îşi concretizează eforturile în organizarea de manifestări ştiinţifice, cu participarea unor personalităţi competente din ţară şi străinătate. Aceste
activităţi sunt organizate în cooperare cu Facultăţile de Medicină și diverse companii care o susțin.