Sari la conținut

O problemă digestivă comună înseamnă că ai un creier „bătrân” – și ar putea fi semn de DEMENȚĂ

AVC
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Factori de risc pentru AVC

Cercetările prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer au constatat că pacienții cu constipație au prezentat semne ale unui creier „mai bătrân” în comparație cu cei cu mișcări intestinale regulate.

Constipația cronică este asociată cu declinul cognitiv și ar putea fi un factor de risc pentru demență, potrivit unei noi cercetări.

Oamenii de știință au descoperit că, în rândul a peste 110.000 de adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă, cei care au avut mai puțin de trei scaune pe săptămână au prezentat, de asemenea, semne ale unui creier „bătrân”.

Atunci când au comparat datele cu cele ale persoanelor care aveau mișcări intestinale regulate, cercetătorii au descoperit că cei care se confruntau cu constipație au avut, de obicei, rezultate mai slabe la testele de memorie și gândire – echivalentul a trei ani de îmbătrânire. Cercetătorii au spus că persoanele cu constipație au fost, de asemenea, cu 73% mai predispuse să spună că abilitățile lor cognitive erau în declin.

Deteriorare mai rapidă a creierului îmbătrânit

Descoperirile au fost prezentate săptămâna aceasta la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din Amsterdam, dar sunt considerate preliminare – și nu dovedesc că constipația în sine determină o deteriorare mai rapidă a creierului îmbătrânit.

Cu toate acestea, experții au declarat că studiul se adaugă la dovezile care leagă sănătatea intestinelor de sănătatea creierului.

Autorul principal al studiului, Dr. Dong Wang, a declarat: „Aceste rezultate subliniază importanța ca medicii să discute despre sănătatea intestinelor, în special despre constipație, cu pacienții lor mai în vârstă.”

Heather M. Snyder, Ph.D., vicepreședinte al Asociației Alzheimer pentru relații medicale și științifice, a declarat: „Nu este o problemă: „Sistemele corpului nostru sunt toate interconectate. Atunci când un sistem funcționează defectuos, acesta are un impact asupra altor sisteme. Atunci când acea disfuncție nu este abordată, poate crea o cascadă de consecințe pentru restul corpului.

sursa foto arhiva doctorul zilei

„Cu toate acestea, există încă multe întrebări fără răspuns cu privire la legătura dintre sănătatea sistemului nostru digestiv și funcția noastră cognitivă pe termen lung. Răspunsul la aceste întrebări poate descoperi noi abordări terapeutice și de reducere a riscurilor pentru Alzheimer și alte demențe.”

Cum reduci riscul de demență

Ea a adăugat: „A mânca bine și a avea grijă de intestinul tău poate fi o cale de a reduce riscul de demență.”

Un studiu anterior, publicat în februarie, a constatat că aproximativ 16% din populația lumii se confruntă cu constipația – iar această prevalență este chiar mai mare în rândul adulților în vârstă, din cauza unui număr de factori precum dietele sărace în fibre, lipsa de exerciții fizice și utilizarea anumitor medicamente care ar putea provoca constipație.

Constipația cronică este definită atunci când nu ați făcut caca de cel puțin trei ori într-o săptămână, când caca este adesea mare și uscat și când faceți efort sau aveți dureri când mergeți la toaletă.

NHS explică faptul că efectuarea unor schimbări simple în dieta și stilul de viață poate ajuta la tratarea constipației. Printre acestea se numără consumul de lichide din abundență și evitarea alcoolului, creșterea aportului de fibre și adăugarea de tărâțe de grâu, ovăz sau semințe de in în dieta dumneavoastră.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel