Categories: Ştiri sănătate

O plantă pe birou îţi poate influenţa starea de spirit

Plantele care decorează spaţiile de lucru cresc productivitatea cu 15%, iar angajaţii se pot concentra mai bine şi sunt mai mulţumiţi de mediul lor de lucru, potrivit unui nou studiu.

„Simpla îmbogăţire cu plante a unui spaţiu anterior spartan a dus la o creştere a productivităţii cu 15%, o cifră care se înscrie în limitele observate cu ocazia altor studii efectuate în laborator. Această concluzie contrazice filosofia economică şi politică actuală, dar şi tehnicile moderne de management «simplu», însă cu toate acestea indică o cale către un mediu de lucru mult mai plăcut, mai confortabil şi mai profitabil”, a declarat Marlon Nieuwenhuis.

Cercetătorii spun că acesta este primul studiu care investighează diferenţele dintre un spaţiu de lucru „verde” şi unul decorat minimalist, cu puţin mobilier şi fără nicio plantă, potrivit dailymail.co.uk.

Oamenii de ştiinţă au studiat efectele includerii plantelor în spaţiul de lucru asupra percepţiei calităţii aerului, concentrării şi satisfacţiei la locul de muncă şi au monitorizat gradul de productivitate timp de mai multe luni, în două clădiri de birouri din Marea Britanie şi Olanda.

Potrivit cercetătorului Marlon Nieuwenhuis, şeful acestui proiect, studiul sugerează că investiţiile în decorarea birourilor cu plante va fi recuperată prin creşterea calităţii vieţii şi a productivităţii angajaţilor.

Studiul realizat de cercetători este primul pe această temă desfăşurat în clădiri de birouri şi spaţii de lucru reale, folosite zi de zi, spre deosebire de alte cercetări care au fost efectuate în condiţii controlate, în laborator.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că angajaţii din spaţiile de lucru decorate cu plante au fost mai satisfăcuţi de munca lor, au raportat grade mai mari de concentrare şi o percepţie pozitivă privind calitatea aerului.

În prezent, oamenii de ştiinţă încearcă să dezvolte un model de spaţiu de lucru cu adevărat inteligent. „Filosofia minimalistă a influenţat o gamă variată de domenii organizaţionale. Cercetarea noastră pune sub semnul întrebării ideea larg răspândită că ‘mai puţin este mai mult’. Uneori, mai puţin este doar mai puţin”, a spus şi profesorul Alex Haslam de la Facultatea de Psihologie din cadrul University of Queensland.

Sursa Mediafax

Ana Maria Niţu

 

Recent Posts

Câte pesticide sunt pe mărul tău? Verifică cu un simplu truc cu apă fierbinte!

V-ați întrebat vreodată câte pesticide sunt ascunse în acele mere frumoase și strălucitoare pe care…

2 minute ago

Observați adesea numere care se repetă (111, 333, 888, …)? Acestea sunt numere îngerești care vă aduc un mesaj special!

Ați observat vreodată că anumite numere apar mereu și mereu în viața dumneavoastră? Poate că…

32 de minute ago

Pensionarii care vor primi 360 de lei în plus la pensie începând cu 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, pensiile vor fi majorate cu 12,3%, indexare care include rata…

o oră ago

HOROSCOP de weekend 15-17 noiembrie 2024. Zodiile avantajate de astre

Un nou tranzit astrologic anunţă un sfârşit de săptămână benefic pentru patru zodii, care vor…

2 ore ago

UMF Carol Davila se menţine în topul celor mai bune universităţi din lume

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti este prezentă şi în ediţia 2024…

2 ore ago

REVOLUŢIONAR. Oamenii de ştiinţă au găsit „cheia” pentru un creier sănătos

Cercetătorii americani au făcut o descoperire despre sănătatea creierului, organul cel mai complex în care…

2 ore ago

Citeste si: