Din cuprinsul articolului
Când femeile sunt însărcinate, celulele copilului migrează în fluxul sanguin al mamei și apoi se întorc înapoi în copil, iar procesul se numește microchimerism fetal.
Timp de 40 de săptămâni, celulele circulă și se contopesc înapoi și înainte, iar după ce copilul se naște, multe dintre aceste celule rămân în corpul mamei, lăsând o amprentă permanentă în țesuturile, oasele, creierul și pielea mamei și deseori rămân acolo chiar zeci de ani.
Fiecare copil pe care îl are o mamă după aceea, va lăsa o amprentă similară și pe corpul ei. Mai mult, chiar dacă o sarcină nu ajunge la termen sau dacă a făcut un avort, aceste celule totuși migrează în sânge.
Printr-un fenomen paradoxal, extrem de ingenios, corpul mamei protejează copilul cu orice preț, iar copilul protejează și reconstruiește, înapoi, mama astfel încât copilul să se poată dezvolta în siguranță și să supraviețuiască.
Dacă ești mamă, știi cum poți să-ți simți intuitiv copilul chiar și atunci când e departe. Ei bine, acum există dovezi științifice că mamele îi poartă ani și ani chiar și după ce i-au născut.
Microchimerismul fetal presupune prezenţa în corpul mamei a unui număr de celule ale fătului, celule care nu se rezumă la a rămâne în uter, acolo unde bebeluşul s-a dezvoltat, ci migrează în întreg corpul mamei, împrăştiind beneficii către cele mai importante organe ale acesteia. Numele provine de la grecescul khimaros, care face referire la animalul multifaţetat din mitologia greacă.
Astfel, cercetătorii au descoperit că aceste celule, care pot rezista până la 38 de ani în organismul celei care a fost însărcinată, pot fi găsite la nivelul creierului, ficatului, muşchilor, pielii sau al plămânilor, locuri în care se instalează confortabil şi îşi „fac de cap” cu brio, revigorând celulele mamei şi chiar recalibrându-le pentru a le face să funcţioneze şi mai bine.
Cercetările au arătat că, dacă inima unei mame este rănită, celulele fetale se vor grăbi la locul leziunii și se vor transforma în diferite tipuri de celule specializate în repararea inimii.
Mai simplu spus, bebelușul ajută la repararea mamei, în timp ce mama construiește copilul. Ce fenomen mircaulos! Acestaeste motivul, pentru care anumite boli dispar în timpul sarcinii.
Celulele fetale din mamă se pot transforma, de asemenea, în celule necesare mamei, inclusiv celule ale creierului, celule ale inimii și diferite celule ale sistemului imunitar. Celulele fetale se găsesc și în alte organe unde se speculează că ar putea spori supraviețuirea viitoare a fătului. De exemplu, celulele fetale din sân pot juca un rol în creșterea aportului de lapte pentru copil după naștere.
Alte studii arată o legătură între prezența acestor celule în corpul mamei și anumite tipuri de cancer sau boli autoimune. De exemplu, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au mai multe șanse să aibă celulele mamei lor în pancreas. Cu toate acestea, este prea devreme pentru a trage concluzii despre aceste descoperiri – cercetătorii încă încearcă să înțeleagă dacă aceste celule ar putea fi o parte a cauzei sau doar trecători nevinovați.
O altă teorie este că celulele materne găsite în pancreas ajută de fapt la vindecarea și regenerarea organului. Indiferent de motivele din spatele ei, cert este că mamele și copiii lor poartă o bucată unul din celălalt timp de mulți ani după sarcină și naștere.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…