Sari la conținut

O pacientă cu cancer de colon în stadiul 4 avertizează. ”Am avut o jumătate de an acest simptom și l-am ignorat”

tristețe
Sursa foto: arhiva Doctorul Zillei
Semne de risc

Cancer de colon ultima fază simptome. O pacientă care a descoperit cancerul de colon în stadiul 4 avertizează în legătură un simptom pe care ea l-a ignorat timp de o jumătate de an. 

Simptomul este unul digestiv și poate părea fără însemnătate, însă poate anunța un cancer de colon. Este vorba de constipație alternată cu diaree care a durat o jumătate de an.

”În decembrie 2016 am fost diagnosticată cu cancer colorectal. Apoi am fost operată și în ianuarie am început chimioterapia, iar în 2017 am fost operată de metastaze la ficat, acum fac chimioterapie după intervenția chirurgicală, de 3 luni. Eu când am depistat boala, n-am depistat-o întâmplător, am avut jumătate de an simptome, constipație alternată cu diaree, dar nu m-am gândit că poate fi atât de grav.

Cancer depistat în stadiul 4

Am dat vina pe alimentație pe viața stresată, am zis că poate e colon iritabil. Într-o zi mi-a fost extrem de rău, am avut dureri foarte mari și un medic mi-a recomandat colonoscopia și atunci am depsitat tumora. Am văzut că am cancer, lucru care, pe moment, m-a bulversat. Acum sunt OK psihic, am o viață absolut normală, în afară de faptul că fac chimioterapie, săptămânal, în rest, viața mea decurge absolut normal. Cancerul a fost depistat în stadiul 4. Am avut o mătușă cu cancer de colon,” a povestit femeia care a mai menționat că avea doar 40 de ani când a fost diagnosticată cu cancer de colon.

Semnele de alarmă

Boala debutează, de multe ori asimptomatic, însă pe măsură ce evoluează, iar formațiunea tumorală crește, apar tulburari digestive care se manifestă prin simptome diferite.

Printre cele mai comune simptome ale cancerului colorectal se numără:

  • schimbarea tranzitului intestinal obișnuit (diaree, constipație sau alternanța de constipație cu diaree),
  • scaune mai puțin consistente decât de obicei,
  • prezența sângelui în scaun (fie roșu aprins, fie roșu foarte închis sau negru),
  • sângerare rectală,
  • dureri abdominale,
  • balonare,
  • crampe,
  • pierdere în greutate,
  • senzație accentuată de oboseală (slăbiciune).

”Cancerul colonului este de multe ori asimptomatic până în stadii avansate. Cu cât este diagnosticat mai precoce, cu atât șansele de vindecare cresc. De aceea, este foarte important ca oamenii să vină la medic, să nu se teamă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!”  spune medicul oncolog dr. Adina Croitoru.

Intervenția chirurgicală este cea mai frecventă metodă de tratament, dar în funcție de stadiul bolii, poate fi nevoie de chimioterapie sau radioterapie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel