Din cuprinsul articolului
Ceaiul care conținea lemn dulce a făcut ca femeile sănătoase să aibă hipertensiune arterială și să se acumuleze lichid în jurul feței și picioarelor, potrivit unui raport.
Femeia fără nume, în vârstă de 48 de ani, a mers la urgențe pentru că simțea „oboseală intensă” și avea fața și picioarele umflate, a scris Jean-Samuel Blanpain, un medic de urgență care lucrează la un spital din Belgia, într-un raport de caz publicat săptămâna trecută în Cureus Journal of Medical Science.
Potrivit raportului, femeia s-a îngrășat patru kilograme în patru zile de la umflare, care a început în jurul ochilor.
Femeia a fost internată în spital peste noapte pentru ca medicii să poată efectua analize. Testele de sânge au descoperit că avea niveluri scăzute ale unui hormon numit aldosteron, iar potasiul ei era de asemenea scăzut.
Aldosteronul provine din glanda suprarenală și este stimulat de tensiunea arterială scăzută la rinichi.
Prea mult aldosteron scăzut – de obicei dintr-o tumoare benignă a glandei suprarenale sau medicamente – determină organismul să rețină sodiu și, odată cu acesta, apă care poate crește tensiunea arterială și poate duce la umflarea picioarelor și a gleznelor. În schimb, organismul excretă potasiu.
Din acest motiv, cauza simptomelor femeii și rezultatele analizelor de sânge nu au avut inițial sens pentru medici.
Medicii au externat femeia a doua zi. Planul era ca ea să ia suplimente de potasiu și să facă mai multe analize într-un ambulatoriu.
Cu toate acestea, patru zile mai târziu, femeia s-a întors la urgență deoarece umflarea s-a agravat și tensiunea arterială a crescut.
La această vizită, pacienta a dezvăluit că a băut ceai de lemn dulce de patru până la cinci ori pe zi timp de trei săptămâni pentru a compensa dieta ei săracă în zahăr.
Fiecare infuzie de ceai conținea aproximativ 0,3 uncii de lemn dulce, potrivit raportului.
Lemnul dulce, care provine dintr-o plantă și poate fi găsit în produse, de la bere și prăjituri până la ceai și bomboane, este de 30 până la 50 de ori mai dulce decât zahărul.
Jonathan Seckl, profesor de medicină și endocrinolog la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, ale cărui cercetări din 1993 au identificat o enzimă care explică efectele „puternice” ale lemnului dulce asupra rinichilor, a spus că lemnul dulce provoacă hipertensiune arterială și imită aldosteronul.
Seckl a declarat pentru Insider că nu există „un nivel sigur” de lemn dulce de consumat. El a recomandat ca persoanele care sunt predispuse la hipertensiune arterială sau care observă o creștere a tensiunii arteriale în timp ce consumă această plantă, să o evite – la fel și persoanele însărcinate.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…