O nouă terapie revoluționară ”programează” sistemul imunitar să găsească și să distrugă cancerul

Tratamentul cu anticorpi monoclonali, numit imunoterapie ”programează” sistemul imunitar să recunoască și să atace cancerul. Săptămâna trecută, New England Journal of Medicine a raportat cum anticorpii monoclonali au fost atât de eficientți ămpotriva cancerului de piele încât au topit tumora de pe abdomenul unei femei.

Cum funcționează, mai exact imunoterapia? Pentru a înțelege acest tip de tratament trebuie mai întâi să știți că cea mai periculoasă caracteristică a celulelor canceroase este aceea de a păcăli sistemul imunitar. Astfel, cancerul se dezvoltă fără ca sistemul imunitar să-l perceapă ca fiind periculos pentru organism. Exact această problemă o rezolvă imunoterapia. Anticorpii monoclonali ”desenează o țintă” pe celulele canceroase. Odată ce sistemul imunitar a identificat aceste celulele, le atacă și le distruge.

Anticorpii monclonali sunt create în laborator prin clonarea repetată a unui anticorp creat special pentru a ataca un anumit tip de antigen care se găsește suprafața celulelor canceroase. În acest fel anticorpii monoclonali marchează celulele canceroase, pentru a fi mai vzibile pentru sistemul imunitar.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit două tipuri de anticorpi monoclonali, aprobați de FDA pe 142 de pacienți cu melanom metastatic. Unii dintre pacienți au primit ipilimumab combinat cu nivolumab apoi cercetătorii au comparat rezultaltatele cu cele ale pacienților tratați doar cu ipilimumab.

Deși aceste medicamente funcționează diferit, ambele declanșează activarea și proliferarea celulelor T, celulele sistemului imunitar care luptă cu cancerul.

Combinarea celor două tipuri de anticorpi monoclonali a funcționat foarte bine pentru unii pancienți. În cazul unei paciente de 49 de ani, tumora a fost eradicată rapid, după un singur tratament cu anticorbi combinați.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

3 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

23 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

43 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: