Din cuprinsul articolului
O nouă terapie revoluționară pentru cancer va fi disponibilă și în România. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că joi a fost inițiat studiul de piață pentru construirea primului Centru Național de Protonoterapie din Europa de Sud-Est, la Institutul Oncologic București.
Protonoterapia implică utilizarea protonilor pentru administrarea unei doze de radiații destinate să distrugă celulele tumorale.
„Protonoterapia se va face, pentru prima oară, în România! Un pas hotărât în direcţia corectă, după cele 7 centre noi de radioterapie deblocate şi finanţate de MS. Astăzi am demarat studiul de piaţă pentru construcţia, la Institutul Oncologic Bucureşti, a primului Centru Naţional de Protonoterapie din Europa de Sud-Est”, a scris ministrul pe Facebook.
Rafila a afirmat că va fi cea mai mare investiţie în echipamente medicale destinate pacienţilor oncologici pe care a derulat-o Ministerul Sănătăţii.
„Este cea mai mare investiţie în echipamente medicale destinate pacienţilor oncologici pe care a derulat-o Ministerul Sănătăţii. Este o datorie de onoare pentru noi să derulăm şi să finalizăm proiectele pe care le începem”, a mai scris Rafila.
Protonoterapia este o formă avansată de tratament pentru cancer, care utilizează particule subatomice numite protoni pentru a furniza o doză precisă de radiații către tumori. Această tehnică este utilizată pentru a trata diverse tipuri de cancer, iar avantajul principal al protonoterapiei constă în capacitatea sa de a livra o doză mai precisă de radiații către ținta tumorii, minimizând expunerea țesuturilor sănătoase din jurul acesteia.
Acest lucru poate contribui la reducerea efectelor secundare și la îmbunătățirea calității vieții pacienților. Protonoterapia este considerată o opțiune de tratament promițătoare și este folosită în mod obișnuit pentru tumori localizate în zone sensibile ale corpului, precum creierul, coloana vertebrală, și ochii, dar poate fi utilizată și pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată, cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul de ficat și altele. Utilizarea protonoterapiei poate varia în funcție de disponibilitatea echipamentelor și de protocoalele specifice ale fiecărui centru medical.
Protonoterapia a început să fie utilizată în tratamentul cancerului în anii 1950, însă a devenit mai larg disponibilă și populară în ultimele decenii odată cu dezvoltarea tehnologiilor medicale. Această tehnică a fost folosită inițial pentru tratamentul tumorilor localizate în apropierea țesuturilor și organelor sensibile, unde precizia și controlul asupra dozei de radiații sunt deosebit de importante.
Studiile au arătat că protonoterapia poate oferi mai multe beneficii în comparație cu alte forme de terapie cu radiații, cum ar fi radioterapia cu fascicul extern (EBRT) sau radioterapia cu intensitate modulată (IMRT):
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…