Categories: Ştiri sănătate

O nouă speranță la viață pentru pacienții din Romania. Încă 21 de medicamente vor fi compensate

Un prim pas spre normalitate, realizat de Ministerului Sanatatii prin publicarea in transparenta decizionala a proiectului de modificare a Hotărarii de Guvern 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

”De peste un an asteptam acest lucru si multi din pacientii nostri au fost nevoiti sa-si castige aceste tratamente in instanta!

Aceasta intentie de actualizare a Hotararii de Guvern nr. 720 este o noua speranta la viata pentru pacientii din Romania si ofera o sansa la tratamente, celor care nu mai au alternative terapeutice si au nevoie de aceste medicamente inovatoare. Proiectul de actualizare a listei de medicamente compensate contine 21 medicamente noi pentru tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, afectiuni oncologice (mielom multiplu, limfom Hodgkin), poliartrita reumatoida, psoriasis, HIV/SIDA, diabet, boli rare si sepsis sever.

Totodata, acest pas important facut de Ministerul Sanatatii pentru cresterea accesului pacientilor la tratament, trebuie completat si cu elaborarea si publicarea in Monitorul Oficial a protocoalelor terapeutice pentru cele 21 de medicamente noi, pentru ca acestea sa poata fi prescrise imediat pacientilor!

Sa nu uitam insa, ca alte 70 de medicamente asteapta evaluarea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si speram ca reorganizarea acestei institutii va aduce dupa sine un ritm mai alert de analiza si publicare a rapoartelor.

Speram de asemenea, ca publicarea in Monitorul Oficial a actualizarii listei de medicamente gratuite si compensate nu va fi conditionata de discutiile privind taxa clawback, pentru ca dreptul la sanatate nu depinde de considerente economice sau comerciale.

Dorinta noastra este ca aceste masuri sa devina realitate cat mai curand, pentru ca ele vor fi cuantificate in vieti castigate,” se arată într-un comunicat al Alianței Pacienților Cronici din România. 

Sursa: Alianța Pacienților Cronici din România (APCR). 

Recent Posts

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

10 minute ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

39 de minute ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

o oră ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

2 ore ago

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism: Ne protejează de cancer, diabet și depresie

Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…

2 ore ago

Performerii din sănătate prezentați de Revista Capital

Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…

2 ore ago

Citeste si: