Sari la conținut

O nouă schimbare la pensii: Decizie de ultimă oră luată de Guvern. Vezi de când intră în viguare

pensie
Sursă foto: Biz
recalcularea pensiei

O nouă schimbare la pensii: Decizie de ultimă oră luată de Guvern. Dacă te numeri printre cei care nu au destulă vechime în muncă, Guvernul a luat o nouă decizie în favoarea ta. Poți cumpăra vechime de la Casele de Pensii. Iată ce trebuie să faci și de când se poate aplica.

Perioadele în care nu ai contribuit la sistemul de pensii de stat se poate acoperi. Este foarte simplu: Trebuie doar să semnezi un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să efectueze plățile corespunzătoare.

Începând cu luna iulie 2024, salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei. Această creștere va duce la o creștere a sumelor necesare pentru acoperirea perioadelor în care nu s-au făcut contribuții.

Mecanismul prin care cei care sunt interesați pot completa stagiul de cotizare, conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 163/2020, a fost extins și pentru acest an. Inițial, acesta era planificat să se încheie la 1 septembrie 2023.

noua lege la pensii
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Mecanism înlocuit de cel prevăzut în viitoarea lege

Începând din septembrie, acest mecanism va fi înlocuit de cel prevăzut în viitoarea lege a pensiilor (Legea 360/2023). Prevederile ambelor acte normative sunt similare în ceea ce privește completarea stagiului de cotizare. Așadar, opțiunea va rămâne disponibilă pentru cei interesați.

Suma pe care trebuie să o plătească un român după 1 iulie pentru vechime

Prin urmare, cei care nu au ieșit încă la pensie au posibilitatea să plătească contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioadele în care nu au contribuit, pentru o perioadă de cel mult șase ani înainte de încheierea unui contract de asigurare.

Ordonanța de Urgență nr. 163/2020 stipulează că baza lunară de calcul pentru contribuția de asigurări sociale este venitul lunar asigurat stabilit în contractul de asigurare socială.

Contribuțiile efective pentru vechimea în muncă

Venitul lunar nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data încheierii contractului de asigurare socială.

Așadar, contribuțiile efective pentru vechimea în muncă se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa de pensii. Aici intră și cota de contribuție la asigurările sociale. Aceasta este de 25%.

Mai precis, suma necesară de plată pentru fiecare lună este de 925 de lei. Această sumă se aplică doar pentru contractele semnate din iulie 2024.

Suma necesară pentru contractele din perioada 1 octombrie 2023 – 1 iulie 2024 este de 825 de lei.

Este important de menționat că, potrivit legislației în vigoare, modificările salariului minim sau ale cotei de contribuție la asigurările sociale nu afectează contractele de asigurare în derulare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel