În cursul serii de ieri, 28 noiembrie 2023, la secția ATI1 a Spitalului Clinic de Urgență București, s-au prelevat organe, ficat și rinichi, de la un pacient declarat în moarte cerebrală.
Familia pacientului a găsit puterea să consimtă pentru actul de donare, iar astfel, cu ajutorul organelor prelevate, doi rinichi și un ficat, au putut fi salvate alte trei vieți. Transplantul organelor a avut loc în cursul acestei dimineți la Institutul Clinic Fundeni și toate cele trei intervenții s-au încheiat cu succes.
Declararea morții cerebrale și asistarea pentru prelevarea de organe s-au făcut la Secția ATI1 a Spitalului Clinic de Urgență București, iar responsabilul de transplant a fost doamna Conferențiar Universitar Doctor Liliana Mirea, Șefa Secției ATI1. Coordonatorul de transplant a fost doamna doctor Roxana Turcu, care a lucrat alături o întreagă echipă de medici.
De peste 20 de ani, doamna Prof. Dr. Ioana Grințescu, inițiatoarea acestui program, a coordonat activitatea echipei de prelevare de organe a secției ATI1, iar medicii implicați în aceste intervenții se ocupă în mod deosebit de pacienții aflați în moarte cerebrală.
Starea de moarte cerebrală mai este denumită și moarte pe criterii neurologice. Prelevarea de organe este deja o rutină pentru Secția ATI1 a Spitalului Clinic de Urgență București, care, de-a lungul timpului, a devenit instituția cu cel mai mare număr de pacienți care au devenit donatori reali de organe.
O dată ce se declară moartea pe criterii neurologice, de la pacient pot fi prelevate mai multe organe: rinichi, ficat, cord, plămâni și cornee.
Medicii spitalului susțin și încearcă să promoveze ideea de a fi donator de organe, atunci când situația nu mai poate fi schimbată. Fiecare donator salvează în medie 3 vieți.
Departamentul de Comunicare, Spitalul Clinic de Urgență București
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…