Sari la conținut

O nouă lege a sistemului sanitar: proiectul care pune accent pe prevenție și digitalizare. „Investițiile în sănătate nu sunt un moft, ci o obligație morală și constituțională”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
investiţii masive în digitalizare

Din cuprinsul articolului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a anunțat luni, în plenul Senatului, intenția de a elabora o nouă lege a sistemului sanitar din România, care va pune persoana sănătoasă în centrul unui proiect reformator. În acest context, parlamentarii doresc să construiască un sistem care să sprijine prevenția și să răspundă eficient nevoilor din sectorul sanitar.

Adrian Streinu-Cercel a explicat că noul proiect legislativ va pune accent pe prevenție, prin implementarea unor măsuri menite să reducă presiunea asupra spitalelor și să promoveze sănătatea populației. De asemenea, va fi introdusă o componentă semnificativă de digitalizare, inclusiv platforme care să ofere acces pacienților și medicilor la informații și servicii medicale, iar testările vor putea fi realizate și la domiciliul pacienților pentru a descongestiona spitalele.

„Ne dorim o abordare modernă și eficientă a sistemului de sănătate, în care digitalizarea să joace un rol crucial. Aceste platforme vor permite un acces mai rapid la servicii, reducând presiunea asupra spitalelor, iar prevenția va fi cheia unui sistem de sănătate funcțional”, a declarat Streinu-Cercel, potrivit Agerpres.

Sănătatea ca prioritate națională

De asemenea, alături de Streinu-Cercel, alți parlamentari au subliniat importanța reformei sistemului sanitar din România. Senatoarea Nicoleta Pauliuc a subliniat că sănătatea trebuie să fie o prioritate națională și a cerut politici publice coerente care să garanteze accesul echitabil la tratamente, indiferent de statutul social.

„Investițiile în sănătate nu sunt un moft, ci o obligație morală și constituțională. Sănătatea nu are culoare politică, dar trebuie să aibă voință politică”, a punctat Pauliuc.

Senatoarea USR Ruxandra Cibu-Deaconu a venit cu propunerea includerii „navigatorilor” în sistemul medical românesc, persoane care ar ajuta bolnavii să se orienteze prin complexitatea sistemului de sănătate.

„Sistemul medical românesc are nevoie urgentă de reparații, de investiții în infrastructură, spitale și personal medical. Numai astfel vom putea să ne asigurăm că oamenii nu vor mai pleca în străinătate pentru a-și împlini vocația”, a afirmat Cibu-Deaconu.

În final, liderul senatorilor S.O.S România, Clement Sava, a subliniat nevoia de a construi noi spitale și a criticat cheltuielile prea mari pentru înarmare, care afectează alocările pentru sănătate. „Este imperios necesar să investim în spitale și în sănătate, iar nu în echipamente militare. Prioritatea trebuie să fie viața și sănătatea cetățenilor noștri”, a încheiat Sava.

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel