Din cuprinsul articolului
Imuno-oncologia oferă bolnavilor de cancer speranța unei rate mai bune de supraviețuire, comparativ cu terapiile clasice, și o calitate a vieții mai bună. O nouă imunoterapie, este decontată, din luna mai a acestui an, pentru pacienții români care suferă de melanom, iar din noiembrie, și pentru cei cu cancer pulmonar și renal, un moment important în ceea ce privește accesul pacienților la imunoterapie. Recent a fost publicat în Monitorul Oficial și ghidul terapeutic al medicamentului, ceea ce înseamnă că medicii pot prescrie gratuit imunoterapia pacienților eligibili.
Imunoterapia este cea mai nouă opțiune terapeutică oncologică, la nivelul actual, oferind o paradigmă diferită în tratarea cancerului. Înțelegerea tot mai bună a modului în care evoluează cancerul și invadează sistemul imunitar stă la baza imuno-oncologiei, care pornește de la premisa că sistemul imunitar este cel mai puternic și eficient mecanism prin care organismul recunoaște și combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacitățile naturale ale sistemului imunitar al pacientului. Acestea presupun combaterea cancerului în stare avansată prin țintirea acelorași căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoașterii și distrugerii de către acestea.
Datele prezentate în cadrul Congresului ASCO de anul acesta, cel mai mare congres mondial dedicat oncologiei, au arătat o creștere a calității vieții și ratei de supraviețuire pentru pacienții care suferă de cancer pulmonar și renal.
Cancer pulmonar scuamos
Cancer pulmonar non-scuamos
Cancer renal avansat
În luna mai a acestui an, o nouă imunoterapie a fost compensată în România, pentru melanom, iar din noiembrie, și pentru cancer pulmonar și renal. Pacienții eligibili (5.500) sunt bolnavii de melanom, cancer pulmonar fără celule mici și carcinom renal, anterior tratați cu chimioterapie.
Luna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial și ghidul terapeutic al medicamentului pentru cancer pulmonar și cancer renal, ceea ce dă undă liberă medicilor să prescrie imunoterapia pacienților respectivi, care vor beneficia de aceasta gratuit, în premieră națională.
Decizia aceasta reprezintă unul dintre cei mai importanți pași făcuți de România în ceea ce privește îmbunătățirea accesului pacienților la tratamente noi și se bazează pe numeroase avantaje dovedite în tratarea acestor tipuri de cancer. Atât în cazul tratamentului cancerului pulmonar, cât și în cazul celui renal, imunoterapia s-a dovedit a fi mai eficientă decât vechile variante de tratament, crescând speranța de viață și calitatea vieții pacienților, prin eliminarea efectelor adverse determinate de chimioterapie. Întregul raport de evaluare al Agenției Naționale a Medicmentului poate fi accesat aici.
„Cancerul este o afecțiune cu nevoi mari de soluționare și cu o rată mică de supraviețuire, care necesită inovație continuă pentru descoperirea a noi opțiuni terapeutice pentru pacienții care suferă de diferite tipuri de cancer în formă avansată. Imunoterapia este o abordare fundamental diferită a cancerului la pacienții în fază avansată, care se bazează exclusiv pe sistemul imunitar. De peste 50 de ani, compania Bristol-Myers Squibb este dedicată cercetării, la nivel global, pentru a descoperi noi modalități de tratament oncologic și pentru a îmbunătăți vieților oamenilor. Compensarea imunoterapiei nivolumab este una dintre cele mai importante decizii de sănătate publică în România, în 2017”, a declarat Călin Gălășeanu, Director General BMS România.
Cancerul pulmonar este una din cele mai grave probleme de sănătate publică din țara noastră. În fiecare an, 11.000 de români sunt diagnosticați cu această boală. De asemenea, cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4, în rândul femeilor, după cancerul la sân, cancerul de col uterin și cel colorectal, potrivit ultimelor statistici Globocan (2012). Mai mult, boala este descoperită de cel mai multe ori în stadiu avansat, când șansele de supraviețuire sunt mici: 75% dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune ajung la medic în stadiu inoperabil.
În acest context, Bristol-Myers Squibb împreună cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, demarează o campanie de educare și informare a pacienților români cu privire la riscurile cancerului pulmonar și accesul la tratamente oncologice inovatoare. Primul pas al campaniei este lansarea unei platforme dedicate pacienților – www.imuno-oncologie.ro – care explică modul în care funcționează imuno-oncologia, pe înțelesul tuturor, și aduce noutăți în ceea ce privește tratamentul.
„Cancerul pulmonar este o problemă urgentă de sănătate publică în România. În acest context, salutăm decizia compensării unei imunoterapii cu această indicație terapeutică, este un pas important în creșterea accesului la terapii inovatoare pentru pacienții români. Între timp, vom continua implicarea în campanii de informare cu privire la riscurile boli, dar și opțiuni terapeutice inovatoare”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…