Sari la conținut

O nouă formă de diabet pune pe jar medicii. Măsuri rapide!

diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei

Din cuprinsul articolului

Federația Internațională de Diabet a format un grup de lucru care va elabora rapid ghiduri internaționale de diagnostic și tratament pentru această nouă formă a bolii.

Este vorba despre diabetul de tip 5, o afecțiune diferită de formele clasice de diabet de tip 1 și 2, care a fost oficial introdus în nomenclatorul medical.

Această formă de diabet este cauzată de producția scăzută de insulină determinată de malnutriție și afectează în special adolescenții și adulții tineri subponderali, din familii cu venituri mici și medii din țările în curs de dezvoltare. Potrivit estimărilor, aproximativ 25 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această formă a bolii.

diabet
Sursă foto: GETTY Images

Boala, confundată timp de decenii

Diabetul de tip 5 a fost deseori diagnosticat greșit, fie ca diabet de tip 1, tratat prin injecții de insulină – cu efecte periculoase în acest caz – fie ca diabet de tip 2, deși pacienții nu prezentau obezitate, factor asociat de obicei cu această formă. Din lipsa unei recunoașteri oficiale, boala a fost slab studiată și deseori înțeleasă greșit, susțin specialiștii.

„Recunoașterea acestei forme de către IDF este un pas major în direcția conștientizării unei probleme globale de sănătate devastatoare,” a declarat dr. Meredith Hawkins, profesor de medicină la Albert Einstein College of Medicine, citată de The Independent. Ea a fost printre primii medici care, în 2005, au observat acest tip distinct de diabet în rândul pacienților tineri și subnutriți.

Persoanele afectate prezintă o capacitate profund redusă de a secreta insulină, iar tratamentul cu insulină clasic poate duce la hipoglicemie severă. În prezent, medicii încă nu dispun de un protocol clar de tratament. Ceea ce se știe este că pacienții au nevoie de mai multe proteine, mai puțini carbohidrați și un supliment corect de micronutrienți.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel