Sari la conținut

O nouă epidemie se răspândește cu repeziciune în Asia. Zilnic sunt raportate mii de cazuri de oameni infectați

dintr-un laborator
Sursă foto: Regina Maria
Laborator

O epidemie de conjunctivită afectează sute de mii în Vietnam, India și Pakistan. De luni de zile, pe fondul valurilor de căldură de vară și al precipitațiilor record, contagiunea a crescut, în timp ce oficialii din domeniul sănătății din mai multe țări se luptă să reducă un agent patogen extrem de contagios care pare să prospere în condiții de umiditate ridicată.

O nouă epidemie se răspândește în Asia

Până în septembrie, zeci de mii de școli din Vietnam, India și Pakistan au fost temporar închise. Decizia de urgență a fost luată pentru a opri răspândirea virusului, transmite Science Alert.

Într-o singură zi din septembrie, în Punjab, autoritățile din India au înregistrat 13.000 de noi cazuri de conjunctivită. În toată luna septembrie, au fost înregistrate peste 86.000 de cazuri doar în acea zonă. Astfel, experții trag un semnal de alarmă, acum că o nouă epidemie se răspândește în Asia.

„Cel puțin 5-6 studenți afectați erau prezenți în fiecare clasă la școală,” a declarat Mohsin Naqvi, ministrul în Punjab.

În Pakistan, numărul persoanelor afectate a ajuns la 400.000, la nivel național. Oficialii din Vietnam au înregistrat peste 63.000 de cazuri de conjunctivită virală din ianuarie până în septembrie. E o creștere de peste 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Conjunctivita poate fi cauzată de bacterii sau virusuri. Versiunea cauzată de virus e deosebit de contagioasă. Virusul poate supraviețui pe suprafețe timp de 30 de zile. Se poate răspândi ușor, prin frecarea ochilor cu o mână contaminată.

„Multe tipuri de virusuri pot cauza conjunctivita virală (inclusiv virusul Covid-19),” a declarat Isabelle Jalbert, cercetătoare în cadrul Universității din New South Wales, Australia.

„Dar, majoritatea, până la 75%, de conjunctivită infecțioasă e cauzată de adenovirus. Se pare că epidemia din Pakistan e cauzată de o formă extrem de contagioasă a virusului.”

Ce simptome are conjunctivita virală

Pacienții care au conjunctivită virală au unul sau ambii ochi afectați.

Printre simptome se numără:

  • roșeață la nivelul ochilor,
  • durere,
  • pleoape umflate,
  • probleme de vedere,
  • sensibilitate la lumină și
  • scurgeri.

Printre măsurile de combatere a răspândirii se numără spălarea mâinilor și dezinfectarea suprafețelor. Nu există leac pentru conjunctivită. Ca urmare, pacienții trebuie să aștepte 1-2 săptămâni până când sistemul lor imunitar poate să se lupte cu virusul.

Autoizolarea acasă e un factor important în prevenirea răspândirii comunitare acum că o epidemie nouă se răspândește în Asia.

despre conjunctivită
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În cazurile severe, corneea ochiului poate deveni inflamată cronic, ceea ce duce la probleme de vedere pe termen lung. Astfel de cazuri sunt rare. Dar, în Vietnam, doctorii susțin că 20% din cazurile cu copii includ complicații severe.

Recent, experții au avertizat că o epidemie de cancer în rândul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani ar putea să apară.

Epidemii recurente de conjunctivită apar în mai multe zone din lume. Boala tinde să urmeze un ciclu legat de schimbarea sezonului. E posibil ca viitoarele epidemii să fie semnificativ influențate de schimbarea climatică.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel