Sari la conținut

O nouă descoperire dă peste cap tot ce se știa despre cartofii prăjiți

De obicei, persoanele care au abordat un stil de viață sănătos au eliminat din dieta lor cartofii, în special cei prăjiți. Un ultim studiu dă peste cap tot ce se știa despre delicioșii cartofii prăjiț.

Potrivit unui studiu recent, s-a constatat că dieta și stilul de viață, și nu tehnicile specifice cu care gătim cartofii, sunt cele care cauzează în cele din urmă orice probleme de sănătate asociate consumului de cartofi.

O nouă descoperire dă peste cap tot ce se știa despre cartofii prăjiți

În ciuda faptului că este o legumă plină de nutrienți, cartofii sunt adesea „blamați” ca fiind un aliment care ar trebui limitat.

De fapt, unii medici încă mai recomandă limitarea sau evitarea consumului de cartofi din cauza îngrijorării că aceștia ar putea crește riscul de boli cardiace.

Cu toate acestea, un studiu recent publicat în Journal of Nutrition Science sugerează că acest sfat este în mare parte nejustificat.

Risc de boli cardiometabolice

Efectul pe care cartofii l-ar putea avea asupra riscului de boli cardiometabolice a fost studiat de cercetătorii de la Boston în contextul obiceiurilor alimentare generale și al stilului de viață.

Aceștia nu au constatat nicio diferență în ceea ce privește factorii de risc cardiometabolic asociați cu consumul de cartofi prăjiți sau neprăjiți.

„În acest studiu, am examinat efectele pe care consumul crescut de cartofi le poate avea asupra tensiunii arteriale, lipidelor și glicemiei. Am constatat că, după ce am controlat alți factori alimentari și de stil de viață, nu a existat un risc crescut de tulburări cardiometabolice asociat consumului de cartofi”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Dr. Lynn L. Moore, profesor asociat la Boston University Chobanian & Avedisian School of Medicine.

 

Nu este o problemă de sănătate

„Într-adevăr, am constatat că cei din grupul cu cel mai mare consum de cartofi au consumat cu 25% mai multe fructe și legume totale decât cei din grupul cu cel mai mic consum de cartofi. Ca urmare, acei participanți care au consumat mai mulți cartofi au avut mai multe șanse să respecte recomandările din Ghidul alimentar”.

Rezultatele grupului de studiu al doctorului Moore au arătat că, la un eșantion mare de adulți caucazieni sănătoși, nu a existat nicio asociere între consumul a 4 sau mai multe cești echivalente de cartofi pe săptămână (atât albi, cât și dulci, prăjiți și neprăjiți) și diabetul de tip 2, reducerea glicemiei la post, hipertensiunea arterială și a dislipidemiei.

„Știm că cartofii sunt bogați în potasiu, magneziu și fibre alimentare, care protejează împotriva atacului de cord și a accidentului vascular cerebral ca o consecință a creșterii nivelului de risc cardiometabolic. De fapt, cartofii sunt una dintre cele mai importante surse de potasiu din dieta occidentală”, a declarat Dr. Moore.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel