Sari la conținut

O nouă cercetare dezvăluie: Mersul pe jos după masă este bun pentru inimă, minte și corp

mers
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
nouă cercetare despre mersul pe jjos după masă

Nouă cercetare despre mersul pe jos. După masă, mulți dintre noi avem tendința să dormim sau să stăm tolăniți pe canapea. Un obicei greșit, spun cercetătorii. Experții spun că o plimbare după masă poate avea multiple beneficii pentru sănătate. Nu trebuie să mergi mult. Iată ce spun cercetătorii:

Cercetările au arătat îmbunătățiri semnificative ale zahărului din sânge și ale altor așa-numiți factori de risc cardiometabolici atunci când oamenii au făcut o plimbare în loc să stea așezat după masă.

„Regulă” specifică pentru când, cât și cum ar trebui să mergi

Nu există o „regulă” specifică pentru când, cât și cum ar trebui să mergi la plimbare după ce ai mâncat, atâta timp cât te miști. Puteți chiar beneficia de o plimbare scurtă, îndelete, într-un ritm lent, timp de 5 până la 10 minute.

Cu toate acestea, cu cât mergi mai mult, cu atât sunt mai multe beneficii.

Gestionarea mai bună a zahărului din sânge

mersul pe jos
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiile au arătat de mult timp că mersul pe jos după masă este bun pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge. O analiză a beneficiilor mersului înainte de masă a găsit, de asemenea, un avantaj clar al mersului după masă. Atât participanții sănătoși, cât și persoanele cu simptome de diabet de tip 2 au avut un control mai bun al zahărului din sânge atunci când au mers după masă și au observat puțin sau deloc efect asupra zahărului din sânge de la mersul înainte de masă.

Când mergi, mușchii tăi lucrează mai mult decât atunci când sunt în repaus și ard glucoza sau zaharurile drept „combustibil”.

Sănătate mai bună a inimii

S-a demonstrat că mersul pe jos de doar trei ori pe săptămână timp de 20 de minute o dată scade semnificativ tensiunea arterială.

De asemenea, poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol, în special la persoanele supraponderale și obeze.

Studiile au arătat că mersul pe jos poate ajuta semnificativ la îmbunătățirea colesterolului total și a colesterolului LDL „rău”.

Pierdere în greutate

Mersul pe jos poate să nu fie primul exercițiu care îți vine în minte atunci când scopul tău este pierderea în greutate. De fapt, antrenamentul viguros aerobic și de forță poate arde mult mai multe calorii. Cu toate acestea, beneficiile de pierdere în greutate ale mersului pe jos încă există.

Făcând plimbări scurte de mai multe ori pe zi, „distrage” atenția de la orele în care ai fi mâncat sau ai sta pe canapea după masă. Când mergi după ce mănânci, corpul tău cheltuiește mai multă energie pentru a susține exercițiul, așa că arzi mai multe calorii decât stând pe scaun sau odihnit.

Calitate mai bună a somnului

Încorporarea unor activități de intensitate scăzută, cum ar fi mersul pe jos în ziua ta, te poate ajuta să dormi mai bine noaptea.

Cercetările arată că persoanele care au făcut în medie mai mulți pași pe zi au raportat o calitate mai bună a somnului cu mai puține treziri pe timp de noapte decât persoanele care au mers mai puțin. Și mersul înainte de culcare poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea eficienței somnului.

Mersul pe jos după masă poate îmbunătăți calitatea somnului, ajutând la reglarea ritmurilor circadiene și la promovarea unei digestii mai bune.

Îmbunătățește starea de spirit și sănătatea mintală

„Mersul pe jos poate ajuta la eliberarea hormonilor în creier care ajută la reducerea depresiei și la îmbunătățirea stării de spirit”, spune un profesor de nutriție și știință a exercițiilor fizice la Universitatea Missouri din Columbia.

  • Cercetările arată că mersul pe jos 20 de minute cinci zile pe săptămână poate reduce semnificativ riscul de depresie.
  • Un alt studiu a constatat că o plimbare scurtă doar trei zile pe săptămână a fost suficientă pentru a reduce simptomele de anxietate, depresie și stres.
  • Mersul pe jos poate îmbunătăți sănătatea mintală, deoarece reduce cantitatea de hormoni de stres, cum ar fi adrenalina și cortizolul și eliberează endorfine care pot ajuta la creșterea dispoziției și la reducerea stresului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel