Categories: Ştiri sănătate

O nouă aplicație pentru telefon poate recunoaște semnele unui accident vascular cerebral mortal, în timp real

O aplicație îți poate salva viața observând semnele unui accident vascular cerebral. Funcția smartphone-ului a reușit să identifice simptome, inclusiv asimetria facială, slăbiciunea brațului și modificările de vorbire folosind Inteligența Artificială (IA).

Milioane de oameni suferă un accident vascular cerebral în fiecare an. Accidentul vascular cerebral este cauzat de întreruperea alimentării cu sânge a creierului, înfometându-l de oxigen. Acesta este rezultatul unui cheag de sânge în 85% din cazuri, dar se poate întâmpla și din cauza spargerii unui vas de sânge slăbit.

Persoanele cu hipertensiune arterială sau colesterol, diabet și bătăi neregulate ale inimii sunt în mod deosebit expuse riscului. Simptomele includ căderea feței pe o parte sau incapacitatea de a zâmbi. De asemenea, pacienții pot fi în imposibilitatea de a ridica brațele din cauza slăbiciunii sau amorțelii, iar vorbirea lor poate deveni neclară sau confuză.

O nouă aplicație pentru telefon poate recunoaște semnele unui accident vascular cerebral mortal, în timp real

Cercetătorii americani au folosit aplicația pentru a analiza video-uri cu 240 de pacienți cu AVC,  (vârsta medie, 71 de ani; 41% femei) care au fost internați la patru centre medicale metropolitane de AVC din Bulgaria în perioada iulie 2021 – iulie 2022. Captarea datelor despre modelele de vorbire și expresiile faciale a avut loc prin înregistrare video, iar mișcarea și orientarea brațelor a fost captată cu ajutorul senzorilor .

„Este interesant să ne gândim cum această aplicație și tehnologia emergentă a învățării automate vor ajuta mai mulți pacienți să identifice simptomele de accident vascular cerebral la debut.

Evaluarea rapidă și precisă a simptomelor este imperativă pentru a se asigura că persoanele cu accident vascular cerebral supraviețuiesc și își recâștigă independența.

Sperăm că implementarea acestei aplicații va schimba vieți și domeniul îngrijirii accidentului vascular cerebral”,  a declarat dr. Radoslav Raychev, de la Universitatea din California, Los Angeles.

Studiul, prezentat la cea de-a 20-a întâlnire anuală a Societății de Chirurgie NeuroIntervențională (SNIS), a analizat dacă aplicația a reușit să identifice aceste schimbări.

Aplicația a măsurat schimbările faciale folosind 68 de puncte de reper și a evaluat slăbiciunea brațului cu instrumente de urmărire a mișcării. A fost capabil să detecteze schimbările de vorbire folosind un microfon, transformând undele sonore în imagini care pot arăta dacă este normală sau neclară.

Cercetătorii au efectuat toate testele în decurs de 72 de ore de la internare și au comparat fiecare rezultat cu impresia clinică a neurologilor.

Conform rezultatelor, analizele a 18.311 de imagini faciale au demonstrat un grad semnificativ de sensibilitate (99,42%), specificitate (93,67%) și acuratețe (97,11%) în detectarea asimetriei faciale, în timp ce rezultatele a 43 de traiectorii de mișcare au detectat slăbiciunea brațului cu o sensibilitate de 71,42%. 72,41% specificitate și 72,09% acuratețe.

„Rezultatele preliminare confirmă că aplicația a identificat în mod fiabil simptomele de accident vascular cerebral, la fel de precis ca un neurolog și vor ajuta la îmbunătățirea acurateței aplicației în detectarea semnelor și simptomelor de accident vascular cerebral”, a spus Raychev .

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: