Din cuprinsul articolului
Statul Kerala, din sudul Indiei, a închis unele şcoli, birouri şi transport public, au anunţat miercuri autorităţile, în timp ce se străduiesc să ţină în frâu răspândirea virusului Nipah, un virus rar şi mortal care provoacă leziuni cerebrale şi care a ucis două persoane.
Un adult şi un copil sunt încă infectaţi în spital, iar peste 130 de persoane au fost testate pentru virusul care se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectaţi, a declarat un oficial de stat din domeniul sănătăţii, transmite Reuters.
Măsuri stricte de limitare a focarului
„Ne concentrăm pe depistarea timpurie a contactelor persoanelor infectate şi pe izolarea tuturor celor care prezintă simptome”, a precizat ministrul Sănătăţii din acest stat indian, Veena George, care a declarat reporterilor că tulpina virusului este în curs de examinare. „Circulaţia publică a fost restricţionată în unele părţi ale statului pentru a limita criza medicală”.
Două persoane infectate au murit după data de 30 august, în cel de-al patrulea focar al virusului din 2018 în acest stat, obligând autorităţile să declare zone de izolare în cel puţin şapte sate din districtul Kozhikode. Au fost adoptate reguli stricte de izolare, personalul medical fiind pus în carantină după contactul direct cu persoanele infectate.
Prima victimă a fost un mic proprietar de terenuri din satul Marutonkara din district, a declarat un oficial guvernamental. Fiica şi cumnatul victimei, ambii infectaţi, se află într-o secţie de izolare, iar alţi membri ai familiei şi vecini sunt testaţi.
Cel de-al doilea deces a survenit în urma unui contact în spital cu prima victimă, a arătat investigaţia iniţială a medicilor, dar cei doi nu aveau nicio legătură între ei, a adăugat oficialul, care a solicitat anonimatul deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa, potrivit sursei citate de Agerpres.
Trei echipe federale, inclusiv experţi de la Institutul Naţional de Virusologie, urmau să sosească în zonă pentru mai multe teste, a precizat oficialul.
Cum a apărut virusul şi cât este de periculos?
Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în 1999, în timpul unui focar de boală în rândul crescătorilor de porci şi a altor persoane în strânsă legătură cu animale în Malaezia şi Singapore.
Virusul poate provoca umflarea creierului și moartea. Simptomele apar între patru zile și două săptămâni după expunere, dar pot dura până la 45 de zile. Inițial poate provoca febră și dureri de cap și, uneori, simptome respiratorii cum ar fi tuse, durere în gât și dificultăți de respirație.
Pacienții pot continua să aibă umflarea creierului, numită medical encefalită. Acest lucru poate provoca somnolență, dezorientare și confuzie mentală. Poate progresa rapid spre comă în 48 de ore. Virusul Nipah are potențialul de a provoca o pandemie, avertizează Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).