Din cuprinsul articolului
Cercetătorii vorbesc de o nouă mutație a coronavirusului. O variantă larg răspândită a noului coronavirus are potențialul de a se sustrage răspunsului imun pe care unii oameni îl au după infecție.
De la începutul pandemiei, cercetătorii au identificat mii de mutații virale în genomul probelor SARS-CoV-2 prelevate de la persoanele infectate. David Robertson de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, Gyorgy Snell de la Vir Biotechnology din San Francisco, California, și colegii lor au examinat o mutație numită N439K într-o proteină pe care virusul o folosește pentru a invada celulele.
Mutația afectează domeniul de legare a receptorilor de proteină, pe care îl folosește pentru a recunoaște celulele gazdă și care este o țintă cheie a anticorpilor împotriva virusului. Mutația a apărut independent cel puțin de două ori și a fost identificată în 12 țări.
În experimentele de laborator, cercetătorii au descoperit că mutația ar putea împiedica activitatea anticorpilor neutralizanți puternici care blochează virusul. Printre anticorpii neutralizanți pe care mutația le-a obstrucționat au fost cei din sângele persoanelor care s-au recuperat de la COVID-19, precum și unii „anticorpi monoclonali” fabricați, care se dezvoltă în tratamente.
Oamenii de știință au găsit anticorpi care recunosc SARS-CoV-2 în sângele persoanelor care nu au prins niciodată virusul. Copiii sunt în special susceptibili de a adăposti astfel de anticorpi, ceea ce ar putea explica de ce majoritatea copiilor infectați au fie boli ușoare, fie deloc.
Nu a fost clar dacă infecția anterioară cu unul dintre coronavirusurile „sezoniere” – care cauzează răceala obișnuită – previne SARS-CoV-2 sau simptomele sale severe.
Echipa a constatat că aproximativ 5% din 302 de participanți adulți neinfectați aveau anticorpi care recunosc SARS-CoV-2. La fel au făcut mai mult de 60% dintre participanții neinfectați cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani – grupa de vârstă în care anticorpii împotriva coronavirusurilor sezonieri sunt cei mai frecvenți. Majoritatea probelor de sânge de la persoanele neinfectate care aveau anticorpi împotriva SARS-CoV-2 au blocat noul coronavirus de la infectarea celulelor din vasele de laborator.
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…