Din cuprinsul articolului
O moleculă naturală prezentă în mere sau ceapă, rol important în prevenirea și tratarea COVID.
Quercetina este un compus care se regaseste din abundenta in natura in diverse fructe si legume. Quercetina face parte din clasa bioflavonoidelor, un grup de antioxidant care sunt si pigmenti ai plantelor (dau culoare). Acestia contribuie la reducerea radicalilor liberi de oxigen actionand astfel pe mai multe nivele in organism.
O moleculă naturală prezentă în mere sau ceapă, rol important în prevenirea și tratarea COVID
Numele Quercetinei vine de la Quercus, denumirea in latina a stejarului. Quercitina a fost prima data descoperita in scoarta arborelui de stejar.
Cercetătorii au descoperit că quercetina ar putea inhiba replicarea virusului SARS-CoV-2, însă studiile in vitro sunt inconsistente și e foarte puțin probabil ca rezultatele aparent bune să fie obținute și în studii pe oameni. Iar asta din cauza faptului că substanța este metabolizată rapid și eliminată din corp în decurs de câteva ore.
De asemenea, studiile au luat în calcul doze foarte mari de quercitină, care în cazul oamenilor pot avea efecte nocive, așa cum am precizat anterior.
Ce beneficii poate avea quercetina
- antialergic,
- reduce colesterolul din sange,
- sprijina aparatul cardiovascular,
- are actiune antitumorala,
- are efecte benefice la nivel oftalmologic
- are actiune impotriva coronavirus.
- reduce inflamatia;
- reduce riscul aparitiei cancerului;
- ajuta la prevenirea bolilor neurologice;
- amelioreaza simptomele alergiilor;
- ajuta la tratarea bronsitei si astmului;
- previne infectiile respiratorii, urinare si gastrointestinale;
- lupta impotriva unor virusuri precum, adenovirusuri, herpes simplex, encefalita japoneza etc.;
- reduce riscul aparitiei bolilor de inima;
- reduce hipertensiunea arteriala;
- contribuie la imbunatatirea circulatiei sangvine;
- sprijina sistemul imunitar;
- creste energia;
Quercetina este prezentă din abundență în legumele și fructele obișnuite, precum
- merele,
- caperele,
- ceapă roșie,
- ridichi,
- strugurii negri sau roze,
- zmeura,
- murele,
- afinele,
- coacăzele,
- merișoarele,
- citricele,
- cireșele,
- ceai negru,
- ceai verde,
- ceai de soc,
- ulei de masline,
- vin rosu,
- ardeiul gras verde și cel galben.
Molecula este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare și anti-alergice. Quercitina poate fi ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză și mai puternică, spun oamenii de știință.
Exista suplimentele alimentare sub forma de pudra sau capsule. Ele contin formule speciale care pot creste absorbtia si va pot ajuta sa beneficiati din plin de beneficiile quercetinei. Doza zilnica recomandata este de 500 – 1000 mg/zi. In functie de recomandarile specialistului, se administreaza cate o capsula de 1 – 2 ori pe zi, in timpul mesei.
Prin intermediul alimentatiei, o persoana primeste maximum 40 de mg/zi. Cresterea aportului la cel putin 500 de mg/zi va oferi beneficii considerabile organismului.