Sari la conținut

O minune de Crăciun? Cercetările sugerează că Moș Crăciun era real

De ce târgul de Crăciun de la Budapeste este special?
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cu aproximativ 120 de expozanți de meșteșuguri, târgul oferă o varietate impresionantă de produse, iar secțiunea de alimente prezintă delicii locale.

Era Ajunul Crăciunului. În timp ce stau treaz în patul meu, aud niște foșnet la parter. „Este Moș Crăciun?” Mă gândesc la eul meu de 7 ani. Deci, cobor liniștit în vârful picioarelor scările. E mama, care pune cadouri sub brad „de la Moș Crăciun”. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că Moș Crăciun nu era real. Dar asta nu înseamnă că nu a fost niciodată.

Istoria lui Moș Crăciun este una interesantă. Legenda spune că bărbatul vesel în costum roșu se bazează pe o persoană reală: un episcop creștin numit Sfântul Nicolae.

Născut în secolul al III-lea în Patara, Turcia – care este o regiune care era greacă la acea vreme – se crede că Sfântul Nicolae și-a dedicat viața pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși, de la copii mici la marinari.

Se crede că această generozitate a inspirat povestea lui Moș Crăciun, un bărbat care călătorește în jurul globului în Ajunul Crăciunului, oferind cadouri băieților și fetițelor cuminți.

Dar cercetătorii de la Universitatea Oxford din Regatul Unit sugerează că Sfântul Nicolae este mai mult decât o legendă; cercetările dezvăluie modul în care fragmentele osoase antice care au fost descoperite în bisericile din întreaga lume ar putea să aparțină omului însuși.

Testarea oaselor Sf. Nicolae

Din anul 1087 d.Hr., ceea ce se crede a fi rămășițele Sfântului Nicolae au fost ținute într-o criptă de la Basilica di San Nicola din Bari, Italia. Se spune că rămășițele au fost duse acolo de către comercianții italieni, la aproximativ 700 de ani de la moartea sa – despre care mulți istorici susțin că a avut loc în jurul anului 343 d.Hr.

Cu toate acestea, fragmente osoase despre care se crede că aparțin Sfântului Nicolae au fost obținute de diferite biserici din întreaga lume. Deci aceste fragmente împrăștiate pot aparține cu adevărat aceleiași persoane?

Pentru a afla, prof. Tom Higham – un director al Clusterului Relicve la Centrul de Studii Avansate de la Keble College din Oxford – și colegii au folosit datarea cu radiocarbon pe un eșantion din unul dintre aceste oase.

„Acolo unde cândva aveam nevoie de porțiuni fizice dintr-o probă de os, acum putem testa dimensiunea miligramelor, micro-probe – deschizând o nouă lume a studiilor arheologice”, spune dr. Georges Kazan, de asemenea director al Clusterului Relicve.

Sfântul Nicolae și Moș Crăciun

Eșantionul a fost dintr-un os pelvis, achiziționat de părintele Dennis O’Neill, de la Biserica Sf. Martha of Bethany, Shrine of All Saints din Morton Grove, IL. Interesant este că rămășițele Sf. Nicolae ținute la Bari nu includ pelvisul complet.

Rămășițele Sfântului Nicolae însuși?

Din testele cu radiocarbon, prof. Higham și colegii au putut data oasele din secolul al IV-lea, ceea ce corespunde cu data sugerată a morții Sfântului Nicolae.

Pe lângă rămășițele din Bari, mai mult de 500 de fragmente osoase despre care se crede că aparțin Sfântului Nicolae sunt deținute și la Veneția, Italia. Prof. Higham și echipa sa plănuiesc acum să testeze toate aceste fragmente, cu scopul de a arăta că toate provin de la același individ.

„Putem face acest lucru folosind paleogenomica antică sau testele ADN”, spune dr. Kazan. „Este incitant să ne gândim că aceste relicve, care datează dintr-un timp atât de vechi, ar putea fi de fapt autentice.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel