Sari la conținut

O lună fără alcool. Efectele pot fi observate din prima săptămână

consumul de alcool
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

O lună fără alcool.  Experții au explicat ce se întâmplă cu organismul atunci când încetăm să mai bem alcool o perioadă de timp și ce efecte pot fi observate în fiecare săptămână. 

Pe lângă faptul că vă ajută să controlați mai bine relația cu alcoolul, luarea unei pauze de o lună de la băut oferă mai mult decât câteva beneficii. Primul este că nu există mahmureală, dar alcoolul poate afecta sănătatea în mult mai multe moduri.

Consumul intens de alcool poate afecta ficatul, crește riscul pentru anumite tipuri de cancer și tulburări legate de consumul de alcool, provoacă probleme de somn, afectează concentrarea, contribuie la depresie și anxietate, scade sistemul imunitar.

Săptămâna 1

În prima săptămână fără alcool, cel mai probabil vei ceda dacă ești un consumator înrăit, spun experții. Însă, dacă te vei abține, vei observa că somnul începe să fie unul regulat. Asta înseamnă că vei începe să adormi mai greu, deoarece alcoolul îți provoacă stare de somn, însă acesta va fi mai de calitate.

De asemenea, vei începe să mănânci mai sănătos, să nu mai consumi atât de mult fast-food, dar și să bei mai multă apă. Vei putea să te concentrezi mai ușor și te vei simți mult mai odihnit.

Săptămâna 2

După două săptămâni vei începe să simți beneficiile unui somn mai bun și ale hidratării. Te vei simți mai motivat, iar aspectul pielii va fi îmbunătățit, vei părea mai sănătos. Dacă faci parte din categoria de oameni care suferă de reflux sau arsuri la stomac, vei observa o reducere a acestor simptome.

Săptămâna 3

În această etapă, tensiunea arterială va scădea și veți scăpa de mai multe calorii. Așadar, veți pierde câteva kilograme, scrie dailystar.co.uk.

Săptămâna 4

În acest punct te vei simți mult mai bine decât în perioada în care ai consumat alcool. Pielea va fi revigorată, iar acneea va dispărea încetul cu încetul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel