Sari la conținut

O lună de la primul caz de COVID-19, în România. Rafila: ”Cred că vom avea mai mult de 10 mii de cazuri”

CNSU a adoptat astăzi o nouă listă a țărilor/zonelor cu risc epidemiologic

O lună de la primul caz de COVID-19. Primul caz de infecţie cu COVID-19 în România a fost înregistrat în data de 26 februarie, în următoarele 12 zile fiind confirmate câte unul – două cazuri zilnic. Președintele Societății de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila atrage atenția că vom avea peste 10 mii de cazuri de infectați. 

Începând cu data de 10 martie, trendul ascendent s-a accelerat, potrivit unei analize publicate pe site-ul INSP.

Până în prezent, sunt 906 cazuri de coronavirus înregistrate pe teritoriul ţării, iar 86 de persoane s-au vindecat.

„Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic. Deja suntem în situația Italiei sau Franței ca proces. Noi avem acum aproape 1000 de persoane confirmate și 100 de persoane din rândul personalului medical. Și în Franța și în Italia 10% din personalul medical este infectat. La noi ciferele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj față de ei. Și acolo a fost personal medical care s-a îmbolnăvit încă de la început”, a declarat Rafila la digi24.

Potrivit ultimelor date furnizate de autorităţi, vârsta medie a pacienţilor diagnosticaţi, până în prezent, în România, cu noul coronavirus este de 43 de ani, cel mai mare procent reprezentându-l persoanele cu vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani (61%). Cei cu vârste cuprinse între 51 şi 69 de ani reprezintă 28% din cazurile de îmbolnăvire, iar cei de peste 70 de ani – 5%. De asemenea, 3% sunt minori, 54% – femei, iar 43% – bărbaţi.

Primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României s-a înregistrat pe data de 22 martie.

În prezent bilanţul deceselor a ajuns la 17.

Conform datelor INSP, peste 100.000 de persoane sunt în prezent izolate la domiciliu, iar peste 6.000 – în carantină.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel