Sari la conținut

O luăm cu toții, însă această pastilă este otravă pentru ficat

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicul Alexander Myasnikov sfătuiește un medicament popular să fie folosit cu precauție. Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente pentru răceală și gripă. Acest medicament este folosit pentru a combate febra și ca analgezic. Dr. Myasnikov avertizează: trebuie să utilizați paracetamolul cu mare atenție, acesta este departe de a fi inofensiv în ceea ce privește ficatul.

Nocivitatea paracetamolului pentru ficat

Celebrul medic atrage atenția asupra faptului că acest medicament este preferat datorită efectului său destul de „blând” asupra stomacului. Potrivit Dr. Myasnikov, se crede în general că paracetamolul nu irită membrana mucoasă a tractului digestiv și nu provoacă o creștere a presiunii – acest lucru a dat medicamentului o reputație de remediu sigur.

Medicul spune însă că în cazul problemelor hepatice existente sau în cazurile în care persoanele consumă des alcool, doza de paracetamol trebuie să fie extrem de minimă.

„Doza sa maximă posibilă este de 4 grame. Dacă aveți un ficat bolnav, de exemplu dacă aveți hepatită cronică sau abuzați de alcool, atunci doza maximă ar fi de 2 grame”, subliniază medicul.

„Aceasta este probabil cea mai frecventă otravă hepatică”, avertizează specialistul.

Cercetări privind efectele nocive ale paracetamolului

Paracetamolul este perceput ca o opțiune mai favorabilă în comparație cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, diclofenac), care au nu numai funcții analgezice și antipiretice, ci și efecte antiinflamatoare. Aceste medicamente au o listă lungă de efecte adverse, de la tulburări de stomac la tinitus.

Cu toate acestea, de ceva timp, oamenii de știință din domeniul medical au pus la îndoială siguranța paracetamolului, iar o serie de studii au arătat un risc crescut de astm și autism la copiii care au luat paracetamol în copilărie, precum și o legătură între medicament și bolile hepatice .

Studiile care indică efectele negative ale paracetamolului asupra sistemului cardiovascular au mai fost publicate, iar în 2022 au apărut două studii deodată, ale căror rezultate i-au determinat pe oamenii de știință să se întrebe cât de sigur este să recomande paracetamolul pacienților adulți cu boli cardiovasculare sau predispoziție la acestea.

Primul studiu, efectuat de cercetătorii de la Harvard, a constatat că administrarea de comprimate de paracetamol care conțin sodiu se corelează cu un risc crescut de boli cardiovasculare și de deces din toate cauzele. Acest lucru era valabil atât pentru pacienții cu hipertensiune arterială, cât și pentru cei care nu sufereau de aceasta.

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii au concluzionat că aportul zilnic regulat de patru grame de paracetamol a crescut tensiunea arterială sistolică la persoanele cu hipertensiune arterială, crescând riscul de boli cardiovasculare. A rămas neclar modul exact în care paracetamolul acționează asupra inimii și vaselor de sânge, dar un răspuns complet convingător la această întrebare a fost găsit abia recent.

Potrivit lui del Toro Rivera, autorul principal al studiului din California, paracetamolul ar trebui prescris pe baza stării actuale de sănătate a pacientului, urmând regula de bază: alegerea unei doze care să nu fie mai mare decât cea care funcționează pentru un anumit pacient, plus cel mai scurt ciclu de utilizare pentru o anumită afecțiune.

„În același timp, nu putem ignora faptul că nu există analgezice fără efecte secundare, iar tolerarea durerii este, de asemenea, dăunătoare – și trebuie luate măsuri pentru acest lucru, inclusiv la pacienții cu boli cardiovasculare și boli hepatice, femeile însărcinate. Este important să rețineți că administrarea de paracetamol crește riscul anumitor boli și tulburări, dar nu le face 100% mai probabile”, spune Dr. Rivera.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel