Sari la conținut

O infecție urinară care nu mai trece ar putea fi cancer de vezică. Semnele de alarmă adesea ignorate

Cancer vezică urinară simptome. Simptomele infecțiilor urinare care nu se amelioarează cu timpul sau prin tratament pot fi semne unui cancer de vezică urinară. 

Cancerul de vezică își are, în general, originea în celulele care căptușesc suprafața interioară a vezicii. „Din punctul de vedere al incidenței cancerelor urologice, acest tip de cancer se clasează pe locul doi, după cancerul de prostată și este de două-trei ori mai frecvent la bărbați decât la femei. Deși apare la persoane cu vârsta de minimum 60 de ani, se întâmplă ca și persoanele mai tinere să dezvolte acest tip de cancer, mai ales fumătorii peste 40 de ani”, explică dr. Roberto Lazăr, medic urolog.

Simptomele cancerului de vezică urinară

Cele mai frecvente simptome întâlnite la persoanele care au cancer de vezică sunt:

– hematuria (urinare cu sânge sau cheaguri de sânge) apare la 80-90% din pacienții cu cancer vezical. De obicei, nu este dureroasă, însă se întâmplă ca cheagurile să blocheze urinarea și să apară retenția de urină.

– disuria (urinare cu dificultate).

– polachiuria (urinări în cantități mici și des).

Însă, este de spus că aceste simptome apar și în alte afecțiuni urinare, cum ar fi infecțiile.

În lipsa tratamentului, cancerul de vezică se extinde la organele pelvine (determinând alterări ale funcționalitătii rinichiului, intestin gros etc.) precum și la alte organe (oase, ficat sau plămâni).

Simptome în stadii avansate

Simptomele care indică stadii avansate ale unui cancer de vezică:

  • dureri lombare,
  • edeme (umflarea piciorului/picioarelor),
  • apariția unei mase tumorale pelvine.

Alte manifestări întâlnite în cancerul de vezică stadiul avansat sunt:

  • pierderea în greutate,
  • dureri osoase/fracturi osoase,
  • dureri rectale, anale sau în regiunea pelvină,
  • oboseală.

Cancerul vezical necesită pentru diagnostic investigații imagistice (ecografia, urografia, computer tomografia) și uretrocistoscopia. Aceste investigații trebuie efectuate în centre de urologie” explică dr. Roberto lazăr, medic specialist urolog.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel