Din cuprinsul articolului
În 1939, Lina Medina din Peru a devenit cea mai tânără persoană care a născut la doar cinci ani.
La începutul primăverii anului 1939, părinții dintr-un sat peruvian îndepărtat au observat că fiica lor de 5 ani avea o burtă mărită. De teamă că umflarea ar fi o tumoare, Tiburelo Medina și Victoria Losea și-au luat fetița din casa familiei din Ticrapo pentru a vedea un medic în Lima.
Spre șocul părinților, medicul a descoperit că fiica lor, Lina Medina, era însărcinată în șapte luni. Iar pe 14 mai 1939, Medina a născut prin cezariană un băiețel sănătos. La 5 ani, șapte luni și 21 de zile, a devenit cea mai tânără mamă din lume.
Cazul Medinei i-a luat prin surprindere pe pediatri și a atras atenția internațională pe care ea și familia ei nu și-au dorit-o niciodată. Până în ziua de azi, Medina nu a spus niciodată autorităților cine a fost tatăl, iar ea și familia ei încă evită publicitatea și evită orice oportunitate de a oferi un interviu.
În ciuda misterului care continuă să înconjoare cazul celei mai tinere mame din lume, au ieșit la iveală mai multe informații despre modul în care Lina Medina a rămas însărcinată – și cine ar fi fost tatăl.
Născută pe 23 septembrie 1933, într-unul dintre cele mai sărace sate din Peru, Lina Medina a fost unul dintre cei nouă copii. Sarcina ei la o vârstă atât de fragedă a fost evident ca un șoc tulburător pentru cei dragi – și pentru public. Dar pentru endocrinologii pediatri, ideea că un copil de 5 ani ar putea rămâne însărcinată nu era cu totul de neconceput.
Se crede că Medina avea o afecțiune genetică rară numită pubertate precoce, care face ca organismul unui copil să se transforme în cel al unui adult prea devreme (înainte de vârsta de opt ani pentru fete și înainte de vârsta de nouă ani pentru băieți).
Băieții cu această afecțiune vor experimenta adesea o voce adâncită, organe genitale mărite și păr facial. Fetele cu această afecțiune vor avea de obicei prima menstruație și vor dezvolta sânii devreme. Afectează aproximativ unul din 10.000 de copii. De aproximativ 10 ori mai multe fete decât băieți se dezvoltă astfel.
Adesea, cauza pubertății precoce nu poate fi identificată. Cu toate acestea, studii recente au descoperit că fetele tinere care au fost abuzate sexual pot trece prin pubertate mai repede decât colegii lor. Deci, există suspiciuni că pubertatea precoce ar putea fi accelerată de contactul sexual la o vârstă fragedă.
În cazul Linei Medina, dr. Edmundo Escomel a raportat unui jurnal medical că a avut prima menstruație când avea doar opt luni. Cu toate acestea, alte publicații susțin că avea trei ani când a început să aibă menstruația. Oricum, a fost un început șocant de devreme.
O examinare ulterioară a Medinei, în vârstă de 5 ani, a arătat că ea avea deja sâni dezvoltați, șolduri mai largi decât în mod normal și creșterea osoasă avansată (adică post-pubescentă).
Dar, desigur, chiar dacă corpul ei se dezvolta devreme, era încă un copil mic.
Pubertatea precoce explică parțial modul în care Lina Medina a rămas însărcinată. Dar, desigur, nu explică totul.
La urma urmei, altcineva trebuia să o lase însărcinată. Și, din păcate, având în vedere șansele de 100.000 la 1 împotriva ei, acea persoană probabil nu era un băiețel cu aceeași afecțiune pe care o avea ea.
Medina nu le-a spus niciodată medicilor ei sau autorităților cine este tatăl sau circumstanțele agresiunii care au dus-o la sarcină. Dar, din cauza vârstei ei fragede, s-ar putea să nu se fi cunoscut nici măcar pe sine.
Dr. Escomel a spus că „nu a putut da răspunsuri precise” atunci când a fost întrebată despre tată.
Tiburelo, tatăl Medinei, care lucra ca argintar local, a fost arestat pentru scurt timp pentru presupusul viol al copilului său. Cu toate acestea, el a fost eliberat și acuzațiile împotriva lui au fost renunțate când nu s-au găsit dovezi sau declarații de martori care să-l facă responsabil. La rândul său, Tiburelo a negat cu fermitate că și-ar fi violat fiica.
În anii care au urmat nașterii, unele agenții de presă au speculat că Medina ar fi fost atacată în timpul unor festivități nespecificate care au avut loc în apropierea satului ei. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost niciodată dovedit.
Odată ce sarcina Linei Medina a devenit cunoscută, a atras atenția din întreaga lume.
Ziarele din Peru au oferit fără succes familiei Medina mii de dolari pentru drepturile de interviu și filmare cu Lina. Între timp, ziarele din Statele Unite au avut o zi pe teren pentru a raporta povestea – și au încercat, de asemenea, să intervieveze cea mai tânără mamă din lume.
S-au făcut chiar oferte pentru a plăti familia pentru a veni în Statele Unite. Dar Medina și familia ei au refuzat să vorbească în public.
Poate că era inevitabil, având în vedere natura uluitoare a stării Medinei și aversiunea ei față de control, ca unii observatori să-i acuze familia că a păcălit întreaga poveste.
Nici Medina, nici familia ei nu au încercat să valorifice povestea, iar dosarele medicale din acea vreme oferă documente ample despre starea ei în timpul sarcinii.
Lina Medina pare să fi primit îngrijiri medicale bune, mai ales pentru timpul și locul în care a trăit, și a născut un băiețel sănătos.
Nașterea a fost prin operație cezariană, deoarece, în ciuda șoldurilor lărgite prematur ale Medinei, probabil că i-ar fi fost dificil să treacă un copil de mărime normală prin canalul de naștere.
Copilul Linei Medina a fost numit Gerardo, după medicul care a examinat-o pentru prima dată pe Medina, iar copilul a plecat acasă în satul familiei Ticrapo după ce a fost eliberat din spital.
La doi ani de la naștere, un specialist în educația copiilor de la Universitatea Columbia, pe nume Paul Kosak, a primit permisiunea de a vizita familia Medinei. Kosak a descoperit că cea mai tânără persoană care a dat naștere era „peste inteligența normală” și că copilul ei era „perfect normal”.
„Ea se gândește la copil ca la un frățior, la fel și restul familiei”, a raportat Kosak.
Un obstetrician pe nume Jose Sandoval, care a scris o carte despre cazul Medina, a spus că Medina prefera adesea să se joace cu păpușile ei decât cu copilul ei. Cât despre Gerardo Medina însuși, el a crescut crezând că Medina era sora lui mai mare. A aflat adevărul când avea 10 ani.
În timp ce Gerardo Medina a fost sănătos pentru cea mai mare parte a vieții sale, el a ajuns, din păcate, să moară relativ tânăr, la vârsta de 40 de ani, în 1979. Cauza morții a fost boala oaselor.
Lina Medina a ajuns, acum, la vârsta de 90 de ani. Anii au trecut peste cea mai tânără mamă din istorie, dar nu au fost lipsiţi şi de alte evenimente importante. La vârsta de 39 de ani aceasta s-a căsătorit şi a mai adus pe lume un băieţel.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…