Sari la conținut

O femeie și-a pierdut toți dinții în timpul sarcinii. Cum a fost posibil acest lucru

Din cuprinsul articolului

Louise Cooper, o femeie de 26 de ani  și-a pierdut toți dinții în timpul sarcinii, din cauza leziunilor provocate de vărsăturile severe. 

Tânăra a descoperit că era însărcinată în februarie 2017, în timp ce lucra ca bonă la o stațiune de schi din Franța. Cu toate acestea, o săptămână mai târziu, vărsăturile au devenit atât de severe încât a fost nevoită să se întoarcă acasă în Marea Britanie

Pe măsură ce simptomele ei s-au agravat, tânără a fost imobilizată la pat și la două luni mai târziu, în aprilie, a fost diagnosticată cu hiperemesis gravidarum (HG).

Această afecțiune pe care a avut-o și Kate Middleton în timpul sarcinii cu prințul George poate duce la deshidratare, scădere în greutate și probleme grave de sănătate mintală.

Până la una din 30 de femei însărcinate suferă de HG în Marea Britanie și SUA. Provoacă greață și vărsături persistente și excesive. Nu este clar ce cauzează afecțiunea sau de ce unele femei o fac și altele nu.

Unii experți cred că poate fi asociată cu modificările nivelurilor hormonale din timpul sarcinii.

Și există unele dovezi că este ereditară și femeile care au suferit-o în timpul primei sarcini au mai multe șanse să o aibă în sarcinile ulterioare.

Louise Cooper a susținut că a fost forțată să vomite atât de des pe parcursul a nouă luni, încât dinții au început să-i cadă. Acidul din stomac, care este necesar pentru descompunerea alimentelor, ajunge în gură, în timpul vărsăturilor și poate eroda smalțul dinților.

„Mi-am pierdut primul dinte când eram însărcinată în 16 săptămâni. Mi s-a spus apoi că dinții ar trebui să fie extrași, deoarece sunt extrem de deteriorați,” a declarat femeia.

La șase luni după ce l-a născut pe fiul ei Zachary, acum cinci, în noiembrie 2017, i s-a îndepărtat dinții. De atunci, a mai avut doi copii – Ollie, în vârstă de 3 ani și Oakley, 11 luni.

Mama celor 3 copii a adăugat: „HG dispare după naștere. Cu toate acestea, boala a apărut la fiecare dintre cele 3 sarcini.

„A fost foarte traumatizant, nu i-aș dori asta celui mai mare dușman al meu. Mulți oameni compară această boală cu efectele secundare ale chimioterapiei, deoarece simți că mori. Este neplăcut. Este epuizant din punct de vedere emoțional și fizic. Am acceptat faptul că nu am dinți. Am proteze dentare acum, dar nu sunt confortabile de purtat,” a precizat Louise.

Ce este hiperemesis gravidarum?

Este boala care a afectat-o deopotrivă pe Prințesa de Wales, Kate Middleton, Kim Kardashian și Kelly Clarkson. Hyperemesis gravidarum (HG) este o afecțiune care provoacă vărsături persistente și excesive în timpul sarcinii.

Gravidele se pot simți rău de multe ori în fiecare zi și nu pot menține mâncarea sau apa. Este puțin probabil să dăuneze copilului, dar dacă o face pe femeie să piardă în greutate în timpul sarcinii, există un risc crescut pentru copilul lor să aibă o greutate mică la naștere.

Este diferită de boala în timpul sarcinii – adesea numită greață matinală – care este normală și afectează opt din 10 femei însărcinate. Pentru majoritatea, acest lucru se oprește sau se îmbunătățește în jurul săptămânilor 16 și 20.

Între timp, HG poate să nu se îmbunătățească până în acest moment și poate dura până când copilul se naște. Simptomele HG includ greață și vărsături prelungite și severe, deshidratare, scădere în greutate și tensiune arterială scăzută.

Deshidratarea crește riscul dezvoltării unui cheag de sânge – tromboză venoasă profundă – dar acest lucru este rar. Nu este clar ce cauzează afecțiunea sau de ce unele femei o fac și altele nu.

Unii experți cred că poate fi asociată schimbarea hormonilor din timpul sarcinii.

Femeilor care suferă de HG li se pot administra medicamente pentru a-și îmbunătăți simptomele, cum ar fi vitaminele B6 și B12 și steroizi.

Unele femei necesită internare în spital dacă greața nu poate fi controlată cu medicamente la domiciliu.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel