Din cuprinsul articolului
Știrea din 2012 despre o femeie pe nume Debbie Stevens, care a acceptat să-și doneze rinichiul pentru a-și ajuta șefa să obțină un transplant care i-a salvat viața, este redistribuită frecvent online.
Debbie Stevens, o femeie din New Yotk în vârstă de 47 de ani, la acea vreme, mamă singură a doi copii, a depus o plângere oficială la Comisia pentru Drepturile Omului din New York, susținând că șefa ei a folosit-o pentru a-i dona un rinichi sănătos, apoi a concediat-o „după ce femeia a obținut ceea ce își dorea”.
O femeie și-a donat rinichiul pentru a-și salva șefa de la moarte
Șefa lui Stevens, Jackie Brucia, în vârstă de 61 de ani, era unul dintre controlorii West Islip pentru Atlantic Automotive Group, un operator de dealer de miliarde de dolari. Brucia a angajat-o pe Stevens în ianuarie 2009 ca asistentă.
„Imediat după operație a început să mă trateze în mod oribil, vicios, inuman”, a declarat Stevens pentru ABCNews.com. „A fost aproape ca și cum m-ar fi angajat doar ca să-mi ia rinichiul”.
Deși, inițial, Debbie Stevens s-a dovedit a nu fi compatibilă cu Jackie Brucia, Stevens și-a donat organul unui străin din afara statului, astfel încât Brucia să poată urca pe lista donatorilor de organe.
Stevens a părăsit compania în iunie 2010 pentru a se muta în Florida. Ea s-a întors la New York în septembrie pentru a-și vizita fiica și a decis să se oprească la dealer. În timpul acestei vizite, Jackie Brucia i-a povestit luiDebbie Stevens despre nevoia ei de un transplant de rinichi.
„Ea a spus că are un posibil donator, un prieten sau ceva de genul ăsta”, a spus Stevens. „Dar i-am spus că, dacă se întâmplă ceva, aș fi dispus să-mi donez rinichiul. Ea a răspuns într-un fel în glumă: „Nu știi niciodată, poate că va trebui să te iau într-o zi”.
Câteva luni mai târziu, Stevens s-a mutat înapoi la Long Island și a întrebat-o pe Brucia dacă are locuri de muncă disponibile. Brucia a angajat-o în câteva săptămâni. Apoi, în ianuarie 2011, Stevens a spus că șefa ei a chemat-o în biroul ei și a întrebat-o dacă vrea serios să-și doneze rinichiul.
„Am spus: „Da, sigur. Nu aș glumi cu așa ceva”, a spus Stevens. „Nu am făcut-o pentru siguranța locului de muncă. Nu am făcut-o pentru a obține o mărire de salariu. Am făcut-o pentru că sunt cine sunt. Nu am vrut ca ea să moară”, a mai spus Stevens.
Debbie Stevens a fost concediată chiar în timpul recuperării
Când testele au arătat că Stevens nu se potrivește cel mai bine, medicii au fost de acord să o lase să-și dea rinichiul cuiva din Missouri, ceea ce i-a oferit lui Jackie Brucia un loc mai înalt pe lista donatorilor de organe. Stevens a fost operată pe 10 august 2011.
Ea a spus că medicii i-au atins un nerv la picior, provocându-i disconfort și probleme digestive. Femeia s-a întors la muncă patru săptămâni mai târziu și a spus că atunci au început problemele.
„Nu am cuvinte suficient de puternice sau suficient de mari pentru a descrie modul în care m-a tratat”, a spus Stevens. „Țipa la mine despre lucruri pe care nu le-am făcut niciodată, mergând până la punctul în care nici măcar nu m-a lăsat să părăsesc biroul meu. Țipa tot timpul.”
Stevens a spus că a fost retrogradată și că a fost mutată cu serviciul la 80 de kilometri de casa ei. Ea a spus că stresul mental s-a înrăutățit, supervizorul ei numind-o „actriță”. După ce a consultat un psihiatru, Stevens a angajat avocați care au trimis o scrisoare Atlantic Automotive Group. După o săptămână, femeia a fost concediată.
Avocatul lui Stevens a depus o plângere pentru discriminare împotriva AAG și a cerut despăgubiri de milioane de dolari. Potrivit avocatului lui Stevens, îndepărtarea rinichiului ei a dus la complicații, inclusiv dureri abdominale și probleme digestive care necesită pauze frecvente la baie și incapacitatea de a ridica confortabil obiecte grele.
Leeds a spus că daunele solicitate vor fi pentru pierderea salariului, bunăstarea psihologică și fizică a lui Stevens.
„Nu mai am nimic de spus despre șefa mea. O să merg înainte și să-mi trăiesc viața”, a mai spus Stevens.