Din cuprinsul articolului
Organismul nostru are nevoie ca sângele să se poată coagula într-o anumită măsură pentru a preveni sângerările excesive.
Cu toate acestea, cheagurile de sânge care nu se dizolvă de la sine pot fi periculoase.
Aceștia se pot deplasa prin corp până la organele vitale, ducând la urgențe medicale potențial fatale, cum ar fi emboliile pulmonare sau accidentele vasculare cerebrale.
Acesta a fost cazul unei femei „sănătoase” și „active”, la care s-a descoperit că avea mai multe bucăți de cheag de sânge în plămâni.
Amaris White și-a împărtășit povestea prin intermediul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor cu scopul de a crește gradul de conștientizare a simptomelor cheagurilor de sânge.
În 2012, tânăra în vârstă de 25 de ani pe atunci tocmai alergase două jumătăți de maraton și călătorea în Asia de sud-est pentru a sărbători încheierea examenului de barou.
Cu toate acestea, nu după mult timp de la începerea călătoriei a început să aibă simptome.
A suferit dureri de spate
„Călătoream de câteva săptămâni când a început să mă doară partea inferioară a spatelui”, a povestit ea.
„Nu m-am gândit prea mult la asta și am ignorat-o timp de o săptămână, punând-o pe seama paturilor incomode din cămine”.
Dar în ultima lor noapte în Kuala Lumpur, în Malaezia, piciorul ei a început să se umfle și în câteva ore durerea și umflarea erau „atât de severe” încât nu mai putea merge.
Amaris și-a amintit: „Piciorul meu stâng s-a decolorat și în următoarele două zile eu și colega mea de cameră am mers la diferite spitale din Malaezia pentru a obține un diagnostic – în tot acest timp, piciorul meu s-a întunecat progresiv, iar durerea a devenit din ce în ce mai paralizantă.”
După ce a fost supusă unor teste în spitale, s-a confirmat că suferea de tromboză venoasă profundă (TVP), o afecțiune în care un cheag de sânge se dezvoltă într-o venă profundă din organism.
Fără ca Amaris să știe, o parte din cheag se deplasase deja la unele dintre organele ei vitale.
„Starea mea era atât de gravă încât puteam foarte ușor să îmi pierd un picior sau să mor”, a spus ea.
„În plus, deși nu știam încă, o parte din cheagul de sânge din picior se rupsese deja și călătorise prin inimă și în plămâni.
„Această complicație (numită embolie pulmonară sau EP) este adesea fatală.”
Din cauza gravității diagnosticului, a fost transportată cu avionul la Tokyo, în Japonia, unde medicii i-au plasat un filtru special, numit filtru de venă cavă inferioară, în vena care merge la inimă, pentru a prinde viitoarele cheaguri care îi pun viața în pericol, potrivit Express.