Sari la conținut

O femeie din Constanța a murit de infarct la spital după ce a așteptat 16 ore la Urgențe

Nicoale Bacalbașa are coronavirus

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, la Spitalul Județean din Constanța după ce o femeie de 70 ani a murit de infarct la spital, după ce a așteptat 16 ore la Urgențe

Femeia a ajuns la spital pe 1 februarie, în jurul orei 7 dimineața, acuzând dureri în piept și abdomen. Abia după 12 ore, femeii i s-a făcut o electrocardiogramă (EKG), iar după alte 4 ore a fost mutată pe un pat, relatează Mediafax.

La o oră după ce a fost pusă în pat, femeia a murit în brațele fiului său.

A murit de infarct după ce a așteptat 16 ore la Urgențe. Reprezentanții Poliției Constanța au declarat că în această cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă: „S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Bărbatul a făcut astăzi (luni – n.r.) plângere și acuză că, sâmbătă, mama lui de 70 de ani a murit după ce a stat de la ora 7 până la ora 12 la urgențe fără să fie tratată cum trebuie de cadrele medicale”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție din Constanța.

Reprezentanții Spitalului Județean Constanța au declarat că fac și ei o anchetă internă pentru a se stabili cine se face vinovat de decesul femeii: „Din primele date reiese că pacienta a fost preluată pe cod verde în aproximativ 30 de minute de la prezentarea în Unitatea Primiri Urgențe, i s-au recoltat analize, a făcut o serie de alte investigații amănunțite (radiografie pulmonară și computer tomograf) și a fost evaluată de către medicii de gardă (urgență, boli interne, cardiologie). Ulterior, starea clinică a pacientei s-a deteriorat, aceasta a fost mutată pe codul roșu dar, din păcate, eforturile medicilor din resuscitare au fost în afara resurselor terapeutice. Conducerea Spitalului a demarat o anchetă”, a declarat Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța.

Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:

  • cod roșu – resuscitare
  • cod galben – critic
  • cod verde – urgent
  • cod albastru – non-urgent
  • cod alb – consult

Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței:

  • pacienții cod roșu (resuscitare) – 0 minute
  • pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major) – 15 minute
  • pacienții cod verde (urgent) – 60 de minute
  • pacienții cod albastru (non-urgent) – 120 de minute
  • pacienții cod alb (consult) – 240 de minute
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel