Sari la conținut

O femeie a murit imediat în timp ce făcea curățenie. A inhalat vaporii de la acest produs și a făcut insuficiență respiratorie

Din cuprinsul articolului

O femeie din Spania a murit după ce a inhalat vaporii unui produs de curățenie și a dezvoltat insuficiență respiratorie severă. Tragicul incident a avut loc pe data de 22 aprilie.

Angela Gil își cumpărase produsul de curățenie de la un magazin obișnuit. Într-o dimineață, după ce s-a trezit, a început să facă mai multe treburi casnice, printre care și desfundarea chiuvetei din bucătărie, unde a folosit produsul cumpărat.

Pe măsură ce a turnat produsul în chiuvetă, acesta i-a provocat un fel de reacție chimică. A ieșit în grabă din apartamentul său și a cerut ajutor de la vecini, care, din păcate, nu erau acasă în acel moment.
Mai târziu, când unul dintre vecini s-a întors acasă, a găsit-o prăbușită lângă lift și a alertat serviciile de urgență.

Familia Angelei ia în considerare acum o acțiune în justiție împotriva companiei responsabile cu fabricarea produsului. Ei spun că nu vor ca o altă persoană nevinovată să sufere o moarte tragică, așa cum a făcut Angela.

Ce toxine conţin produsele de curăţat

Printre substanţele toxice din produsele de curăţat se numără amoniacul şi hidroxidul de sodiu (soda caustică), ca să le menţionăm doar pe cele mai cunoscute. Vaporii de amoniac, de exemplu, irită pielea, ochii, gâtul şi chiar plămânii, fiind periculoşi mai ales pentru cei care suferă de astm. Atunci când un produs pe bază de amoniac se combină cu unul pe bază de clor, se formează un gaz foarte toxic, deci atenţie la combinaţiile de produse pentru curăţat.

La rândul său, clorul (hipocloritul de sodiu), este iritant atât pentru piele, cât şi pentru sistemul respirator, iar în cantităţi mari este toxic pentru ficat. Hidroxidul de sodiu este foarte coroziv, „arde” pielea, ochii şi irită căile respiratorii. Din păcate, se găseşte în multe produse pentru curăţat cuptorul, pentru desfundat ţevile sau dezinfectante pentru toaletă.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel