Sari la conținut

O femeie a murit de cancer pancreatic. Singurul simptom pe care l-a avut

pancreas, organ vital
Sursă foto: Pixabay
Semne ale unui pancreas bolnav

Un simptom de cancer pancreatic a fost confundat cu o banală intoleranță alimentară. O femeie activă și sănătoasă din Maidstone, Regatul Unit, a murit la doar 43 de ani din cauza cancerului pancreatic, după ce simptomele ei au fost confundate cu intoleranțe alimentare. 

Povestea tragică a Emmei King evidențiază pericolele ignorării simptomelor subtile ale unei boli care, de cele mai multe ori, este descoperită prea târziu.

Simptome inițiale trecute cu vederea

În 2017, Emma King, o femeie de 40 de ani, pasionată de sport și membră activă a cluburilor de alergare, a început să sufere de probleme digestive persistente. Medicii i-au spus că acestea ar putea fi cauzate de intoleranțe alimentare sau sindrom de colon iritabil (IBS). Deși Emma a urmat recomandările medicilor, ținând un jurnal alimentar, simptomele nu au dispărut.

Pe lângă disconfortul abdominal, Emma pierdea în greutate, un semnal de alarmă clasic pentru cancer. Cu toate acestea, nu i s-a sugerat efectuarea unui scan medical pentru a investiga posibilele cauze grave.

Diagnosticul devastator

După doi ani de simptome persistente, Emma a fost trimisă, în cele din urmă, pentru o scanare în august 2019. Rezultatele au fost devastatoare: o tumoare pe pancreas, care deja se răspândise la ficat.

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer, în parte din cauza simptomelor subtile care rămân neobservate până în stadii avansate. Doar 5% dintre pacienți supraviețuiesc la 10 ani de la diagnostic.

Lupta împotriva bolii

Emma a început imediat tratamentul cu chimioterapie. Cu toate acestea, boala a progresat rapid. În decembrie 2019, a fost spitalizată cu pneumonie, dar a reușit să se întoarcă acasă pentru Crăciun. Din păcate, planurile pentru vacanțe de familie în Disneyland Paris și Lapland UK au trebuit să fie anulate din cauza stării sale deteriorate.

În octombrie și noiembrie 2020, noduli canceroși au apărut pe spatele său, iar tratamentele și injecțiile hormonale nu mai aveau efect. Pe 4 ianuarie 2021, familia a primit vestea cutremurătoare că Emma mai avea doar o săptămână de trăit. A murit pe 11 ianuarie 2021, la un an și jumătate după diagnostic, având alături familia.

Un semnal de alarmă pentru recunoașterea simptomelor

Emma King a fost o femeie dedicată și iubitoare, iar pierderea ei tragică a fost o lecție importantă pentru cei din jur. Sora sa, Hayley Penfold, speră că povestea Emmei va crește conștientizarea în jurul simptomelor cancerului pancreatic.

Emma era o femeie remarcabilă, iar lupta ei cu această boală a inspirat pe mulți. Sper ca povestea ei să ajute pe alții să recunoască semnele timpurii ale cancerului pancreatic.

Simptomele care nu trebuie ignorate

Potrivit experților, semnele cancerului pancreatic includ:

  • Icter – pielea și ochii devin galbeni;
  • Mâncărime a pielii și urină închisă la culoare;
  • Scădere în greutate neintenționată;
  • Pierderea apetitului;
  • Balonare sau constipație;
  • Durere abdominală persistentă.

Oricare dintre aceste simptome, mai ales dacă persistă mai mult de patru săptămâni, trebuie raportat imediat medicului.

Importanța diagnosticării timpurii

Diagnosticul precoce este vital în cazurile de cancer pancreatic. Din păcate, această boală are o rată de supraviețuire foarte mică tocmai pentru că este, adesea, descoperită târziu.

Campania „Give It Up for PanCan”, la care a participat și sora Emmei, încurajează oamenii să renunțe la un obicei (alcool, ciocolată sau social media) pentru a susține pacienții afectați de această boală și pentru a strânge fonduri dedicate cercetării.

Cancerul pancreatic poate fi greu de detectat, dar conștientizarea semnelor subtile poate salva vieți. Dacă te confrunți cu simptome neobișnuite sau persistente, nu le ignora. Consultația timpurie poate face diferența între viață și moarte.

Povestea Emmei King rămâne un memento puternic pentru toți: Fii atent la semnalele corpului tău și acționează fără întârziere.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel